Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

ZÁSADITÉ MINERÁLKY

OBSAH

Pití bez purinů

Dietu by měl provázet zvýšený přísun tekutin (alespoň 2 litry denně). Mezi tolerované potraviny patří ovocné šťávy bez cukru v přiměřeném množství. V omezeném množství lze konzumovat kávu, minerálky, slabý čaj. Pito, pivo a přírodní víno je možné pít jen v omezeném množství.

Zdroj: Co neobsahuje puriny

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Gordon – alkalická minerální voda

BONAQUA (Coca-Cola), GORDON –alkalická minerální voda z Veselí nad Lužnicí (zásaditá minerálka). Jedná se o vodu obohacenou o minerály. Kvůli množství minerálů se nehodí k přípravě kojenecké stravy. Z chemického hlediska jde o zásaditou minerálku.

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Poradna

V naší poradně s názvem ALKALICKÉ MINERÁLKY PRO NEMOCNÉ DNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Kde se dá džbán, či konvice zakoupit? Prosím rovněž o zveřejnění cenníku jednotlivých komponentů. Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkalický džbán na výrobu zásadité vody se dá koupit na internetu. Cenu a seznam obchodů může vidět tady: www.zbozi.cz/domaci-…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Dostatek čisté vody po pití

Voda, voda, voda, tak ta vám skutečně může pomoct. Nejvíce vám prospějí nasycené minerálky, protože ty nejúčinněji snižují koncentraci alkoholu v krvi.

Zdroj: Jak se neopít

Diskuze

V diskuzi ALKALICKÉ MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janek.

Našieľ som zoznam niektorých alkalických mineránych vôd. Je tam aj Mattoni.Táto minerálka inde je označená ako kyslá. Vie niekto pomenovať bežne dostupné minerálky na českom/slovenskom trhu zàsaditej povahy?
Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alkalické minerálky

Čaje

Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, a to 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popřípadě alkalické minerálky dle doporučení lékaře.

Zdroj: Dna – léky bez předpisu

Diskuze

V diskuzi ALKALICKÉ MINERÁLKY PRO NEMOCNÉ DNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lu.

Nenacházím odkaz na ten Nejlepší alkalický džbán a Konvici

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mládková zd..

Nikde v celém článku neni uvedena ani jedna alkalická minerálka - značkou- jestli mattoni, magnézia atd.Pak veškeré informace tady nemají žádnou cenu. děkuji ml.

Zdroj: diskuze Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Zásadité potraviny

  • zelenina
  • ovoce (v technologicky neupraveném stavu)
  • ořechy
  • luštěniny
  • produkty ze sóji

Zdroj: Alkalická dieta

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat jestli se při dně můžou pít slazené minerálky perlivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slazené minerálky jsou obecně špatné, protože cukrem slazené nápoje nejsou zdravé, ať máte dnu, či nikoliv. Volte raději čistou pramenitou vodu bez bublin, kterou můžete ochutit šťávou z citronu, pomeranče nebo jablek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.

Zdroj: Použití sody bikarbony

Nejlepší alkalický džbán

Alkalizující džbán na vodu má objem 2 l a zásobník dokáže proměnit 2500–3000 l vody na alkalickou. Má elegantní design vhodný do dveří ledničky.

Charakteristika: nádoba vhodná do dveří chladničky

Objem: 2,0 l

Životnost zásobníku: 2500–3000 l

Maximální ORP: -200 mV

Maximální pH: 7,8–10

Velikost balení: 23 x 13 x 26 cm

Cena: alkalický džbán cena

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den, cena 3 - 4 000 Kč mi pripada trochu nehorazna a take na tech strankach nikde nejsou uvedene informace, co obsahuje. Psala jsem jim na stranky a nic... pekna firma. Ti, co to zkouseli, muzete mi poskytnou vice informaci? Dekuji. Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vili.

K tomu stačí trvalé pití zásadité (živé)vody. Cenově se nedá s ničím porovnat, je téměř zdarma. O vodě se dozvíte více na webu : www.mrtva-ziva-voda.…



Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Hodnoty pH u kyselého mýdla

Hodnota ochranného pláště naší pokožky je mírně kyselá, pH 4,5–5,5; zabraňuje množení plísní a bakterií na jejím povrchu. Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže vzniká mýdlo kyselé. Na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Diskuze

V diskuzi BABKA KOŘENÁŘKA LÉČBA SVĚDIVÝCH BRADAVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Balšánková.

Dobrý den, poradí mi někdo? Manžel trpí již 5 let velmi svědivou vyrážkou hlavně na zádech, dále na horních končetinách i na hrudi. Pokožka zrudne, silně pálí a svědí tak, že se neubrání škrábání , až má jizvy na pokožce, které hodně krvácejí.
. Lékaři po prohlídce nezjistili příčinu vzniku
vyrážky a neustále ordinují mast na promazání pokožky, dálší proti svědění s kortikoidy, která se nesmí moc často používat. Závěrem mi bylo řečeno"jak to přišlo, tak to odejde, nebo to bude mít do konce života". Vyrážka se objevila po vypalování černých bradavic na zádech a od té doby se bradavice neustále množí, svědí a způsobují velké trápeníé jak mně, tak manželovi. Byla bych velmi vděčna ¨všem, kteří něco podobného zažili o radu, jak se této velmi úporné vyrážky zbavit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dap.

hmm,mému tátovi pomohlo pití Karlovarské minerálky - asi po 2 měsících bradavice samy zmizely.
Ale to měl jen černé bradavice(svědící),vyrážku ne.
Je ale možné,že to "něco pro tělo nevhodné" když se u vás nemůže zapouzdřit do bradavic,pak se projeví vyrážkou

Zdroj: diskuze Babka kořenářka léčba svědivých bradavic

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Jaké jsou alkalické minerálky

Pro zdraví člověka je důležitá rovnováha kyselin a zásad v těle. Prakticky všechna degenerativní onemocnění, včetně rakoviny, artritidy, srdečních onemocnění, ledvinových a žlučových kamenů, dokonce i zubní kazy, jsou spojena s nadměrnou kyselostí v těle.

Lidské tělo má v sobě zabudovaný mechanismus, který udržuje konstantní pH krve (7,4). Tento mechanismus pracuje tak, že bere a ukládá kyselé a zásadité minerální látky z jiných míst, včetně kostí, měkkých tkání, tělesných tekutin a slin, čímž způsobuje prudké kolísání pH v těchto tkáních. Proto je velmi důležité pomáhat tělu s udržením rovnováhy.

Při procesech látkové přeměny si tělo samo vytváří kyseliny, ale zásady si vytvořit neumí, proto mu je musíme dodávat vhodnou stravou, ale i pitím dostatečného množství alkalické vody. Nedostatek zásad v organismu má na svědomí mnohé zdravotní problémy, například ani rakovina nemůže existovat v alkalickém (zásaditém) prostředí.

Nejvhodnější vodou je alkalická voda, která nejen zažene žízeň, ale pomůže organismu neutralizovat kyseliny. Žaludek stále udržuje své pH na hodnotě 4. To znamená, že když pijeme alkalickou vodu, žaludek spustí mechanismus: začne vylučovat kyselinu chlorovodíkovou, aby vrátil pH zpět na stejnou úroveň. Čím více alkalické vody budeme pít, tím více kyseliny žaludek vyloučí. Vedlejším produktem kyseliny chlorovodíkové je hydrogenuhličitan sodný nebo hydrogenuhličitan draselný, který jde do krevního oběhu. Tyto hydrogenuhličitany jsou takzvané alkalické nárazníky, které neutralizují kyselé odpady. Postupně, jak tělo stárne, se tento alkalický proces zhoršuje a v těle se hromadí více odpadních látek a kyselin.

Alkalické (zásadité) minerální vody (v 1 kg vody více než 1 g částic) neutralizují účinek kyseliny solné v žaludku (při jídle trvá neutralizační účinek déle), způsobují pokles hladiny cukru v krvi a jeho vylučování močí, což předurčuje jejich použití při cukrovce. Pomáhají rovněž lépe využít cukr v játrech a šetří inzulín. Vhodné jsou i při chorobách dýchacích cest s produkcí vazkého hlenu, zánětech močového měchýře (cystitid), u dny, žlučových kamenů nebo chronickém zánětu žlučových cest.

Balené vody, ať už alkalické nebo kyselé, mají několik negativ. Na jedné straně je to vyšší cena, na straně druhé hygienická nezávadnost. Než se voda v láhvi dostane k vám na stůl, uběhne i několik měsíců. Z plastové láhve se uvolňují do vody toxické látky, a pokud voda není skladována podle přísných hygienických podmínek, mohou se v ní množit bakterie.

Minerální voda, která z nerostů a hornin přijímá minerály, jako jsou draslík a vápník, může být přirozeně zásaditá. Kromě toho lze však do vody přidat zásadité příměsi, jako například bikarbonát. Ionizátory vody zpracovávají kohoutkovou vodu tak, že rozdělí sloučeninu H2O, tedy vodu, na molekuly vodíku a kyslíku. Poté ionizátor odstraní určitou část molekul kyselého vodíku, čímž se zvedne pH vody.

Zdravá ionizovaná (živá, alkalická, zásaditá) voda pomáhá při odkyselení. Absence oxidantů a přebytek antioxidantů výrazným způsobem prospívají lidskému zdraví. Menší molekulární struktura vody podporuje lepší hydrataci a maže negativní paměťové vzory molekul vody. Taková voda je vhodná pro dlouhodobé používání ke zvýšení imunity a ideální jako prevence proti běžným nemocem.

Na trhu existuje několik výrobců zásadité vody. Lze si ji ovšem vyrobit i doma. Nejjednodušší je smíchat obyčejnou vodu s jedlou sodou. Již půl čajové lžičky přibližně na 4 litry vody dokáže zvýšit její pH.

Někteří lidé dokonce tvrdí, že i voda s citronem se po vypití stane v těle alkalickou. Citronáda je však jednoznačně kyselá, ne zásaditá. Dalším způsobem je použití ionizátoru, avšak skeptikové tvrdí, že tyto přístroje ve skutečnosti nefungují.

Zdroj: Alkalické minerálky

Diskuze

V diskuzi O DETOXIKACI ORGANIZMU DOOPRAVDY. BEZ OMYLŮ A POVĚR. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vili.

Trvalá detoxikace se provádí denně pitím zásadité ( živé ) vody. Nejjednoduší způsob jak se zbavit toxických látek dříve než začnou v organizmu narušovat probíhající fyziologické procesy. Optimální množství pro detox,stačí pít 3x denně 2 dc, 1/2 hod. před jídlem. Vše o vodách : www.mrtva-ziva-voda.…



Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: O detoxikaci organizmu doopravdy. Bez omylů a pověr.

Pěstování bazalky v květináči

Bazalce se výborně daří i v květináči za oknem, nebo na balkoně v truhlíku. Na okně slouží bazalka jako repelent proti hmyzu. Bazalka má ráda slunce, takže jestli máte alespoň jedno okno, kam svítí slunce, nic vám nebrání v jejím pěstování. Pokud se rozhodnete si bazalku předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, začněte s výsadbou semínek už březnu, nejpozději začátkem dubna. Tak budete mít jistotu, že vám vyrostou dostatečně silné a velké rostlinky k výsadbě ven.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Výsadba brambor v červenci

Sadbu započněte někdy během července. Čím déle zasadíte, o to později budete moci sklízet a riskovat tak předčasné ukončení růstu spálením nati prvními mrazíky. Vyberte si rané brambory odrůd Adéla, Belana, Dali, Elfe, Esmee, Marabel, Larisa nebo Princess a zasaďte je do hloubky 10 cm s rozestupem alespoň 25 až 30 cm mezi jednotlivými bramborami, přičemž mezi řadami ponechejte 45 cm, aby vaše rostliny měly dostatek prostoru pro růst a expanzi.

Zdroj: Výsadba brambor v červenci

Názvy

Důležitý je také vliv alkalické vody na vstřebatelnost do organismu. Molekuly neupravené vody se shlukují do skupin zvaných klastry. Klastr tvoří 12 až 18 molekul. Takovýto shluk je příliš velký, takže jeho pronikání tkáněmi je pomalé. Oproti tomu ionizovaná/alkalická voda tvoří klastry jen 5 až 8 molekul, proto se vstřebává do tkání a hydratuje buňky daleko rychleji a snadněji. Také daleko lépe vyplavuje z těla nečistoty a škodliviny.

Seznam alkalických minerálek: Aqua Maria, Bílinská kyselka, Dobrá voda, Excelsior, Excelsior originál, Hanácká kyselka, Hanácká kyselka Pro Vital, Ida, Il Sano, Korunní, Magnesia, Mattoni, Poděbradka, Poděbradka Pro Linie, Praga, Odysea, Ondrášovka, Rudolfův pramen, Salacia, Šaratica, Vincentka, Vratislavská kyselka, Zaječická hořká, ZON.

Zdroj: Alkalické minerálky

pH vlasové pokožky

Zrohovatělá vrstva pokožky sama působí jako ochranný štít proti mechanickým a tepelným vlivům okolí. Na zrohovatělé vrstvě leží povrchový film z potu, kožního mazu (sebum) a bakterií -Hydro-lipidový film, který je označován také jako ochranný kyselý plášť. Díky tomuto ochrannému filmu má vlasová pokožka mírně kyselou hodnotou pH 4 až 5 a má funkci ochranného pouzdra, protože dokáže omezeně neutralizovat zásadité a kyselé látky, a chrání tak pokožku před jejím poškozením. Šetrné zacházení s pokožkou, například používáním šamponů s hodnotou pH, která odpovídá pH pokožky, zaručuje, že tento samoochranný mechanismus kůže zůstane zachován.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Domácí péče

Z přírodních domácích prostředků je velmi užitečné avokádo, okurky, odvar a mast z měsíčku, který má hojivé účinky, a jojobový a mandlový olej. Tyto přírodní produkty se hodí především pro citlivou a suchou pleť, ale i pro velmi podrážděnou pokožku. Na rozšířené žilky nebo jako přírodní léčba červených žilek v obličeji jsou prospěšné odvar nebo doplněk stravy z ginkgo biloba a ženšenu. Pokud však trpíte citlivou a mastnou pletí, pomůže kostivalové tonikum, lékořice, jogurt a smetana, zelený čaj a v neposlední řadě i aloe vera. V případě alergické reakce používejte na pleť převařenou vodu anebo minerálky. Z doplňků stravy jsou rovněž vhodné kvasnice či přípravky s obsahem omega kyselin. Ty se hodí hlavně pro pokožku atopickou se sklonem k šupinkám a ekzému, protože normalizují dělení kožních buněk.

Zdroj: Pocit pnutí kůže na obličeji

Překyselení organismu a hubnutí

Zásaditá strava a zásaditá dieta představují životní styl. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zelenina, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru, které se při trávení změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny. Jídelníček alkalické diety se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.

Zdroj: Alkalická dieta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP