Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

RYBY PURINY

OBSAH

káva a puriny

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.

Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka obsahu purinů ryby

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnustkova.

Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li mohu konzumovat mořské ryby, když užívám Warfarin 7,5 mg denně. Jaké mají hodnoty uq na 100 g živé (pečené) váhy.
Děkuji za odpověď. B.Ž.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tučné mořské ryby obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které zesilují účinky Warfarinu a mírně zvyšují riziko krvácení. Ale jsou i méně tučné ryby, jako třeba treska a u nich je zmíněné riziko jen velmi malé. Když půjde o tučnou rybu, tak můžete zkusit do pokrmu s rybou přidat nějaké potraviny s vyšším obsahem vitamínu K (zelené potraviny), které naopak účinky Warfarinu omezují. Pro kontrolu, že děláte vse správně, si můžete rybí pochoutku naplánovat na den před dnem odběru krve k testu srážlivosti, kam byste měla chodit pravidelně každý měsíc. Zvláště, když experimentujete s jídlem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mořské ryby

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Omegu sem si vzala na vyzkoušení jen za cenu poštovného a teď mi ji pravidělně zasílají poštou. Ryby máme doma tak 4x do roka, Nejsem moc zvyklá je doma připravovat. A prot je tohle pro mě vhodnou náhradou za ryby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Myslím,že to s rybami nemá nic společného!!!

Zdroj: diskuze Omega

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denča.

Mám problém, ani jedno z mých dětí nejí ryby a snažíme se to dohnat kapslema ale nevím které vybrat..které jsou nejlepší

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Moje děti nechtějí jíst ryby ani kapsle s rybím tukem...ale slyšela jsem, že to existuje i v tekuté verzi a neodpornou chutí, zkuste se po tom podívat, tak budu

Zdroj: diskuze Ryby

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mořské ryby

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.

mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Technologická úprava pokrmů

Za vhodné technologické zpracování při onemocnění dnou se považuje dušení nebo vaření ve větším množství tekutiny, aby se vyplavily puriny. Grilování a smažení je z tohoto důvodu nevhodné.

K dochucení je možné použít různé druhy bylinek nebo maso můžeme naplnit různými druhy zeleniny, například rajčaty, paprikami, bramborami, kedlubnami.

Masové vývary a dráždivá koření se nedoporučují.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Potraviny s nejnižším množstvím purinů

Mezi doporučené potraviny, respektive vhodné potraviny patří:

  • ovoce – třešně, jablko, hruška, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče
  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • houby
  • tmavé pečivo, knäckebrot, suchary
  • sušenky, bábovka, croissant, perník, závin
  • zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka
  • puding, zmrzlina
  • mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty
  • vejce
  • těstoviny, jáhly, pohanka, rýže
  • bílé konzervované fazole
  • džem, med, rozinky, mandle
  • hořčice
  • koroptev, krůta, holub, králík, zajíc
  • ryby – lín, sumec, platýs, úhoř

Zdroj: Co neobsahuje puriny

Obsah purinů v kávě

Ve 100 g kávy je 0 g purinů, můžete pít i slabší kávu nebo zelený čaj, kávu s mlékem.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Ovesné vločky

Ovesné vločky nezpůsobují dnu, ale pokud vám již bylo diagnostikováno toto onemocnění, lékař by vám mohl doporučit omezit konzumaci ovesných vloček. To proto, že ovesné vločky obsahují puriny, které přispívají k formě artritidy v podobě dny. Potraviny, jako jsou játra, ledviny, zvěřina, sardele a masové omáčky, obsahují vysoké množství purinů. Ovesné vločky obsahují malé množství purinů, takže jestliže máte dnu, může vám být lékařem doporučeno konzumovat pokrmy z ovesných vloček s mírou.

Ovesné vločky ve 100 g obsahují 42 mg purinů.

Zdroj: Ovesné vločky a puriny

Slazené nápoje

Konzumace nealkoholických nápojů slazených cukrem či fruktózou je u mužů silně spojena se zvýšeným rizikem dny. Riziko může také zvýšit ovoce a ovocné šťávy bohaté na fruktózu.

Zdroj: Co neobsahuje puriny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP