Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

CO JÍST PŘI DNOVÉM ZÁCHVATU

OBSAH

Záněty při dně

Ve většině případů se příznaky dny projevují v noci, přičemž většina pacientů si stěžuje na nesnesitelnou bolest kolen, kloubů a palců na noze. Tyto příznaky obvykle trvají 5–10 dní a je pravděpodobné, že se budou opakovat každých několik měsíců. Zarudlý zánět lze také zaznamenat ve vážných případech zánětu a kolem kloubních oblastí. Dobrou zprávou je, že existuje řada receptů, léků bez předpisu a osvědčených domácích prostředků, které dokážou onemocnění zmírnit nebo ho zcela vymýtit, včetně léčby dny hořčicí, tedy přesněji olejem z hořčičného semínka.

Zdroj: Hořčice proti bolesti při záchvatu dny

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Suchánek.

Ano, Milurit snižuje hladinu kyseliny močové. Je dobré ho užívat a předejít tak záchvatu ,Dny, kterýžto je velmi bolestivý

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Může redukce váhy pomoci při dně?

Redukce váhy může snížit hladinu kyseliny močové a počet akutních dnových záchvatů. Snížení redukce má pozitivní vliv na nosné klouby, a to na kyčle, kolena a kotníky. Hubnutí také pomůže snížit stres. Ovšem u onemocnění dnou musíte být při dietě velmi obezřetní. U dny nemůžete být dlouhodobě bez jídla, není také vhodná rychlá ztráta hmotnosti. Tyto faktory totiž mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a vyvolat bolestivé záchvaty. U pacientů nemocných dnou je při redukci váhy důležitá kombinace vyvážené stravy a pravidelná fyzická aktivita. Takže zapomeňte na drastické diety, kterými byste si pouze ublížili.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Diskuze

V diskuzi BRÁT MILURIT PO ZÁCHVATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Manželka je ráda že si nemužu dát pivo prý nelze tělo ošálet.Po záchvatu a tvrdý měsíční dietě,která se skládala z mrkve jako králík a jogurtu,jsem dostal chut na nějaký alkohol,beztak za měsíc musí nějaký ty puriny zmiznout.Napadla mě vodka s džusem i když tvrdý jsem nikdy neholdoval,prý nemá puriny.dopadlo to dobře.Dieta pokračuje dál,milurit jsem ještě nenasadil,ani nevim po jaký době ho mužu nasadit od skončení záchvatu.Je mi fajn normálka chodim a za další týden 7 plzní prý je ok nejlepší Buch.Ráno chladim už palec.Za 3 dny zase dobrý .Mozek mi napovídá,dáme vodku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brát milurit po záchvatu

Parciální záchvaty

Parciální záchvaty začínají v určité oblasti mozku. Mezi nejčastější typy parciálních záchvatů patří:

  • Jednoduché parciální záchvaty, které nemají vliv na vědomí.
  • Komplexní parciální záchvaty, které ovlivňují úroveň vědomí. Může dojít k částečné nebo úplné ztrátě vědomí.
  • Parciální záchvaty se sekundární generalizací začínají jako jednoduché nebo komplexní parciální záchvaty, ale následně dojde k jejich rozšíření do dalších částí mozku a pak vypadají jako generalizované tonicko-klonické záchvaty. Tyto dva typy záchvatů lze snadno zaměnit, ale ošetřují se odlišně. Většina tonicko-klonických záchvatů u dospělých začíná parciálním záchvatem, který způsobuje částečnou epilepsii. Generalizované tonicko-klonické záchvaty jsou častější u dětí.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Diskuze

V diskuzi ASTMA LÉČIT KYSLÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pichler.

Dobrý den
před 21 lety jsem ležel tři měsíce v nemocnici, protože jsem každý měsíc omarodil. V nemocnici mimo jiné mi dávali kyslík a dali mě dohromady. Teď se to opakuje, každý měsíc mě asi ofoukne a já omarodím, nemůžu dýchat. Doktorka říká, že beru silné léky, a kyslíku mám v krvi dost. Nejsem schopný nic dělat, jenom přežívám, tak jsem myslel, jestli mi léčba kyslíkem nemůže zase pomoct.
Předem děkuji za odpověď-
Pichler.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlada vanek.

Jako alternativní možnost pro zmírnění astmatu a celkové posílení imunity organismu bych Vám doporučil hypoxickou terapii, tedy pravý opak kyslíkové terapie. jde o střídavé vdechování vysokohorského vzduchu, kdy tělo na tyto impulsy reaguje zvýšenou tvorbou červených krvinek, posílením dýchacích svalů a tím lepší zvládaní astmatických záchvatů. vědecké studie potrvdily výrazné zmenšení obtíží, pocitu dušnosti, snížení záchvatů či jejich snadnější průběh a odeznění bez potřeby šáhnutí po medikamentech. Pokud Vás to zajímá, mrkněte sem hypoxicke-centrum.cz…

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem DNA A VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr.Michal Bruna.

Při dně jsem si "naordinoval"malé množství kvalitního stolního vína nebo bílé suché.Je to špatně?Sedět s lidmi večer u limonády je stresující,tedy nezdravé...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Často na základě neoficiálních informací existují protichůdné názory na vliv vína na dnu. Nicméně výsledky vědeckých studií dospěly k závěru, že alkohol v jakékoliv formě spouští opakující se záchvaty dny. Studie nezjistily, že by se riziko opakujících se záchvatů dny lišilo podle typu vypitého alkoholu. Konečným závěrem je, že množství etanolu v jakémkoli alkoholickém nápoji je odpovědné za opakující se záchvaty dny.

Jinými slovy, nesnížíte riziko vzniku dnavých záchvatů pitím vína místo piva nebo alkoholických koktejlů.
Tato studie z roku 2015 www.ncbi.nlm.nih.gov… jasně prokazuje, že pití 1 nápoje vína (150 ml) jednou za 24 zvyšuje riziko dnavého záchvatu o 36%.
Jak bolí dna určité víte. Také víte, jakou slast vám přináší vypití jedné sklenky vína. Takže můžete porovnat tyto strasti s slasti a sám si vybrat, jak budete dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna a víno

Rada na závěr:

Ujasněte si, jak moc je pro vás změna důležitá. Někdy je lepší začít postupně a malými kroky, než velké převraty. Jíst lépe a kvalitněji znamená mít zdraví na dosah, pohodovou mysl, lepší pocit ze sebe samého a mít spoustu energie na všechno, co máte rádi.

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENI A KRVÁCENÍ ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Dobry den mam menší problem je to delší doba co mě to velmi trápí mam bolení zadku kdyz jdu va velkou netrpím zácpou a ani prujmem , Jen me to boli a svedi uz sem měla i ve stolici krev ale jen dvakrát a trapi me to uz asi dva měsíce nekdy se to objeví nekdy pak zas ne chci se zeptat jestli to jsou hemeroidy nebo ne , nebo jestli je to neco ze strevama děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to budou hemoroidy na svém začátku. Stav se může zhoršit při zácpě a nebo při větší námaze. Abyste předešla velmi bolestivému záchvatu, tak doporučuji zajít za praktickým lékařem a on vám doporučí odborníka, který vás toho zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Voslař.

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci prasklého 5H obratle - dle operatéra byl příčinou záchvat epilepsie (v noci, ve spánku). Beru 1,5 tablety Depakine 500 2x denně a 2/3 Trittica na noc. Mám v noci, někdy k ránu problémy - živé sny, podle manželky třesu rukama, rameny, něco mumlám, či vykřiknu, ráno jsem unavený. Dopoledne se to lepší, přes den a večer žádné zdravotní problémy nemám, v noci a k ránu se nepříjemný stav znovu opakuje. K lékařce (neuroložce) jsem objednán až za delší dobu. Nevím, zdali v té medikaci není někde chyba, případně zda bych lék Trittico neměl vysadit.
Děkuji velice za radu.
Petr Voslař

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolova Vlasta.

Dobrý den. Od 25let mám urazovou epilepsii.Nyni mi je 52let.Kazdy měsíc mám 5 záchvatu. Beru Topamax 100mg,epilan a Briliact.Ted mi paní doktorka předepsala Cipralex 10.Bude tento prášek pro mě dobrým lékem?

Zdroj: diskuze Trittico a epilepsie

Generalizované záchvaty

Záchvaty začínající na celém povrchu mozku se nazývají generalizované. Mezi hlavní typy generalizovaných záchvatů patří:

  • Generalizované tonicko-klonické záchvaty, během kterých upadají pacienti na zem a mají svalové křeče.
  • Záchvaty nepřítomnosti, při nichž osoby pozorují oblohu po dobu několika sekund, pak procitnou, aniž by věděli, že se něco stalo.
  • Myoklonické záchvaty způsobující škubání těla, čímž připomínají šok.
  • Atonické záchvaty způsobující ztrátu svalového tonu, jedinci bez varování spadnou.
  • Tonické záchvaty způsobující svalovou ztuhlost, což vede k pádům.

Křeče vyvolávající škubnutí jsou společnou charakteristikou záchvatů. Epileptické záchvaty bývají často zaměňovány s psychogenními záchvaty, které nejsou vyvolány abnormální elektrickou funkcí. Psychogenní záchvaty jsou psychologickou reakcí na stres, zranění, emocionální trauma nebo jiné faktory.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nemáte prosím někdo radu jak alespoň trošku zmírnit astmatický záchvat?Je víkend a došel mi inhalátor.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste při záchvatu chvíli dýchat do většího papírového pytlíku na střídačku s čerstvým vzduchem z venku. Kdybyste to nemohla bez svých léků vydržet a dušnost se zhoršovala, tak mějte při sobě stále telefon s připraveným číslem 112 pro přivolání rychlé záchranné služby. Co nejdříve se stavte u svého pneumologa - plicního lékaře, aby vám předepsal další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem KREV S KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den chtela jsem se zeptat taky se mi obcas stane ze krvacim s konecniku kdyz se utru je takova svetla ale stava se mi to jen obcas jen kdyz sedim na studenym myslite ze je to nebezpecne?? Predem diky za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to budou hemoroidy, které se stávají nebezpečné postupně - časem. Určitě by bylo vhodné nechat si konečník vyšetřit na gastroenterologii a dohodnout s lékařem další postup. Doporučuji to proto, že tak snáze předejdete zánětlivému záchvatu, při kterém jsou velmi silné a vytrvalé bolesti, které opravdu znepříjemní život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev s konečníku

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze

V diskuzi ZDRAVA-VYKASLAVANI KRVE PRI SILNEM KASLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa BARTLIKOVA.

Mam vyhledat lekare?....Mam silnou chrripku,uzivam antibiotika Duomox 750 pri zachvatu kasle vykaslavam s hleny krev,nevim jestli se jen neco poranilo nebo to muza byt nejake spatne znameni o plicich.dekuji dasa

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zdrava-vykaslavani krve pri silnem kasli

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Jíst zdravě je základ

Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.

Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:

  • dostatek ovoce a zeleniny – poskytují vlákninu, vitamíny, minerály nezbytné pro dobré zdraví
  • chléb, obiloviny a brambory – snažte se jíst celá zrna, brambory upravujte i se slupkou, tím si zajistíte dostatek vitamínů, minerálů
  • maso, ryby a bílkovinné alternativy – vyhněte se však velkým porcím
  • mléčné výrobky – doporučené množství jsou tři porce mléčných výrobků denně, například 200 ml sklenice mléka, kelímek jogurtu a 30 mg tvrdého sýra

Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP