Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

ZACHVAT DNY

OBSAH

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nemáte prosím někdo radu jak alespoň trošku zmírnit astmatický záchvat?Je víkend a došel mi inhalátor.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste při záchvatu chvíli dýchat do většího papírového pytlíku na střídačku s čerstvým vzduchem z venku. Kdybyste to nemohla bez svých léků vydržet a dušnost se zhoršovala, tak mějte při sobě stále telefon s připraveným číslem 112 pro přivolání rychlé záchranné služby. Co nejdříve se stavte u svého pneumologa - plicního lékaře, aby vám předepsal další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma

Astmatický záchvat

Astmatický záchvat je akutní zhoršení stavu nemocného, při kterém dochází ke stažení, zduření nebo vyplnění (hlenem) dýchacích cest. Běžné příznaky astmatického záchvatu jsou:

  • kašel (často v noci);
  • sípání;
  • dušnost nebo potíže s dýcháním;
  • bolest na hrudi nebo zvýšení krevního tlaku.

Všichni astmatici nemají stejné příznaky záchvatu. Nemusíte trpět každým z výše jmenovaných příznaků, ale můžete mít různé symptomy, v různém časovém rozmezí. Příznaky se mohou lišit také od jednoho astmatického záchvatu k dalšímu.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi DIETA BEZ PURINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat,jaké snídaně a svačinu doporucujete a jaká množství ?Mám kuchařku, ale jsou tam jen obědy a večeře. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Bauerová.

Mám momentálně dnový záchvat v koleni. Vzhledem k tomu, že mám i jiné zdravotní problémy, jako špatnou funkci tlustého střeva atd., potřebovala bych upravit jídelníček od
odborníka. Může mi někdo pomoci? Děkuji Květa.

Zdroj: diskuze Dieta bez purinu

Epilepsie a námaha

Mnoho žen s epilepsií se obává, že mohou dostat záchvat v průběhu porodu. To je pochopitelný strach. Jak vaše těhotenství postupuje, dochází ke změnám v metabolismu. V devátém měsíci těhotenství je například krevní objem ve vašem těle o 50 % větší, než tomu bylo předtím. To znamená, že budou léky ve vašem těle více ředěny. Takže lékař bude během vašeho těhotenství sledovat hladinu léků v krvi, pokud by byla příliš nízká, může dávku zvýšit, což však může při námaze (zrychlení metabolismu) způsobit to, že u vás záchvat vznikne snadněji. Ale neznamená to, že musíte dostat záchvat během porodu, i když malé riziko tu existuje.

Co se stane, jestliže máte záchvat v průběhu porodu? Lékař vám může dát léky na zastavení záchvatu. Pokud to nefunguje, budete muset podstoupit císařský řez, protože antikonvulziva někdy mohou snížit schopnost funkce svalů dělohy. Ale zpravidla většina žen s epilepsií rodí klasicky.

Všechna vyjmenované překážky se zdají být nepřekonatelné, ale nenechte se znepokojit. Většina žen s epilepsií je během těhotenství v pořádku. Vaše šance, že budete mít zdravé dítě, jsou velké, zvláště pokud budete konzultovat vše se svým lékařem. Řiďte se pokyny, které jste dostala, a pečujte o sebe.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi KŘEČE U KRÁLÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Mám ročního králíčka.Je roční.Během svého života měl 3x křeče,vypadalo to jako epileptický záchvat.Po chvilce po křečích byl zase normální.Žere,pije,uplně normálně se chová.Když toto bylo poprvé,myslela jsem,že dodělává.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Křeče u králíčka

Užívání antikoncepčních tabletek je nutné přerušit v následujících situacích

  • neobvyklý kašel;
  • silná bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé paže;
  • dušnost;
  • jakákoliv neobvyklá, silná nebo dlouhodobá bolest hlavy nebo záchvat migrény;
  • částečná nebo úplná ztráta zraku nebo dvojité vidění;
  • nezřetelná výslovnost nebo ztráta schopnosti mluvit;
  • náhlá změna sluchu, zkreslené čichové nebo chuťové vjemy;
  • závrať nebo mdloba;
  • slabost nebo omezená pohyblivost kterékoliv části těla;
  • silná bolest břicha;
  • silná bolest nebo otok dolní končetiny.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PLIC A BOLEST RAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomir.

delsi dobu mě bolí od zad do ramene až ke krku ,před trema týdny jsem mel epilepticky záchvat.Po vysetreni nasly něco na plícich ztim nevědí co a metastaze na mozku je to hodně vazne? Je mi53 let jsem kuřák dekuji Knotek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina plic a bolest ramene

Je dna vyléčitelná?

Dnu způsobuje nadměrné množství kyseliny močové v krvi a její vysrážení do krystalů. V obou tkáních způsobuje zánět – u kloubů akutní, v ledvinách plíživý, který může být dlouho nenápadný. O kloubech se ví, ale o ledvinách už méně. Přitom dna dokáže dramaticky omezit jejich funkci, proti čemuž je oteklý palec na noze ještě legrace. Vysoká hladina kyseliny močové krvi je v poslední době jako epidemie. Má ji kdekdo a nejspíš se jedná o daň za nezdravý životní styl. S dietou tedy začněte hned, jakmile vás lékaři jen upozorní na zvýšené hodnoty. Nečekejte, až to bude „ta pravá“ dna. Mohlo by být pozdě.

Akutní dnavý záchvat vzniká typicky během noci přibýváním objemu a zarudnutím postižených kloubů. Přichází s výraznou bolestí. Kloub může bolet tak, že se dokonce tíha přikrývky stane nesnesitelná. Kloub se při výrazném dnavém záchvatu zbarví do tmavě červena až do modra, kůže je napnutá a lesklá.

A jak dlouho trvá dna? Neléčený dnavý záchvat může odeznít za několik dní, maximálně za dva týdny. Při správné medikamentózní terapii a zklidnění zasažených kloubů lze počítat s úlevou již za několik dní. Při neléčení nemoc pokračuje a bolestivé záchvaty se objevují čím dál častěji.

Zdroj: Dna a citron

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRALIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den máme zakrslého králička letos 4.rokem lvíček slečna.Zatím sní nebyl žádny zdravotní problém na očkováni chodíme.Včera si manželka u ni všimla když ležela v kleci mirně třepala hlavičkou trvalo asi 10minut když jsem během toho hladil nebránila se pak z ničeho nic přestalo a chovala se normálně.Chceme se ujistit zda nejde o nic vážneho pokud by se to často opakovalo vezmem ji na veterinu.Děkuju za odpověď Honza P. z Ostravy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,
náš králíček Oskar měl také takové záškuby (jako epileptický záchvat), ale pak jsme si všimli, že má nějak ochrnutou přední pacičku. Může králíčka nějak částečně ranit mrtvice?
Jinak je v pořádku, dobře jí, jen když si lehne na bok, tak se nemůže postavit na nohy, protože se na tu pacičku nemůže vzepřít.

Máte někdo, prosím, podobnou zkušenost? Chystám se s ním k veterináři.
Děkuji L.K.

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých kraliků

Jak dlouho trvá

První dnavé záchvaty se vyskytují zpravidla v intervalech půl roku až rok. Je také možné, že většina času mezi záchvaty uběhne v klidu. Postižený zapomene během této dlouhé doby na své onemocnění a možná ukončí nutnou terapii. Dříve nebo později však dojde opět k bolestivému dnavému záchvatu, ačkoliv by tomu příjem naordinovaných léků a dodržování stravovacích doporučení mohly zabránit.

Při akutním dnavém záchvatu vykrystalizuje kyselina močová (uráty) v postižených tkáních (například v kloubu u palce na noze) a usazuje se. Bílé krvinky se pokoušejí navázat krystalky a odstranit je. Uráty jsou ostré jako břitva, škodí všem okolním buňkám a vedou k zánětu. Tento postup se při hyperurikemii neustále opakuje, zánět pokračuje, objevuje se bolest a dochází ke dnavému záchvatu.

Akutní dnavý záchvat vzniká typicky během noci přibýváním objemu a zarudnutím postižených kloubů. Přichází s výraznou bolestí. Kloub může bolet tak, že se dokonce tíha přikrývky stane nesnesitelná. Kloub se při výrazném dnavém záchvatu zbarví do tmavě červena až do modra, kůže je napnutá a lesklá. Neléčený dnavý záchvat může odeznít za několik dní, maximálně za dva týdny. Při správné medikamentózní terapii a zklidnění zasažených kloubů lze počítat s úlevou za několik dní. Při neléčení nemoc pokračuje a bolestivé záchvaty se objevují čím dál častěji.

K akutním záchvatům dny dochází často po vydatném jídle se spoustou masa nebo po nadměrné konzumaci alkoholu. Stejně tak může být záchvat vyvolán půstem, drastickou dietou nebo také vynecháním doporučených léků.

Zdroj: Zácvhvat dny

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.

Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Může se pít alkohol?

Pití alkoholu může zvýšit riziko vzniku dny a může způsobit náhlý záchvat. Alkohol totiž zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Pivo konzumované ve větším množství obsahuje velké množství purinů z procesu kvašení a alkohol stimuluje produkci kyseliny močové v játrech. Alkohol se přemění v těle na kyselinu mléčnou, která způsobuje odstranění kyseliny močové z těla ledvinami. Doporučený limit konzumace alkoholu je 21 jednotek týdně pro muže nebo 14 jednotek týdně pro ženy.

1 jednotka alkoholu:

  • ½ litru standardního piva, ležáku nebo jablečného moštu
  • 125 ml sklenice vína (11%) nebo 100 ml silnějšího vína
  • 25 ml lihovin
  • 50 ml cherry nebo 50 ml obohaceného vína

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.

Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyseliny močové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyseliny močové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna

Jak se pozná dna

Onemocnění dna má několik klinických obrazů a s tím jsou spojeny i různé projevy.

Dělení:

  • asymptomatická hyperurikemie
  • akutní dnavý záchvat
  • období interkritické dny
  • chronická tofózní dna

Asymptomatická hyperurikemie: Riziko vzniku dnavé artritidy se zvyšuje s hladinou urikemie, při vysoké urikosurii roste riziko litiázy (tvorby kamenů).

Zvláště vysoké riziko záchvatu je při urikemii nad 540 µmol/l.

Akutní dnavý záchvat: Objeví se prudká, nesnesitelná, narůstající bolest v kloubu, vzniklá nejčastěji v noci. Kůže nad kloubem je horká, lividní, napjatá a lesklá. Po odeznění záchvatu se často olupuje. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy, dále je častý výskyt dnavé artritidy v TC kloubu a v kolenním kloubu. Obvykle se jedná o postižení monoartrikulární. Akutní záchvat trvá několik dní až 6 týdnů.

Období interkritické dny: Jedná se o období mezi záchvaty. Zpravidla platí, že čím mladší je pacient při první atace, tím těžší je průběh onemocnění (vyšší frekvence záchvatů, polyartrikulární postižení). Frekvence záchvatů je u jednotlivců velmi rozdílná.

Chronická tofózní dna: Je charakterizována přítomností tofů obsahujících depozita natrium urátu. Tofy mohou být lokalizovány v měkkých tkáních (ušní boltec, kořenový kloub palce nohy, ulnární okraj předloktí, lokty, v okolí drobných ručních kloubů, Achillovy šlachy). V kostech jsou lokalizovány v subchondrální kosti a jsou průkazné na rentgenovém snímku (vytvářejí typická cystická projasnění). Tofy mohou být přítomny i v kloubní chrupavce a synoviálním pouzdře, poté dochází ke chronické synovitidě a destruktivní artropatii. Sekundárně vzniká osteoartróza. Tyto změny mohou vést k rozvoji těžkých deformit. Někdy se tofy mohou provalit ven a vyprazdňují se křídovité hmoty, sekundárně se tofy mohou infikovat.

Zdroj: Zácvhvat dny

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kozelková.

Záchvaty u fenky 11 let Německý pinč
Během 12 dnů opakovaný noční záchvat třesu, neschopnost vstát, rychlé neovladatelné těkáni očí , rychlé dýcháni.... vždy po hodině uklidnění.
Zádné křeče a ani pěna u tlamy.
Pes po prvním záchvatu vyšetřen na Vet klinice..... sono srdce, krev, plíce , teplota atd bez nálezu
Je obézni po kastraci v 10 letech nesmirně žravá.... krmení od narození varené drůbeži, rýže, mrkev.... občas kvalitni granule

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Jak může poznat dnu sám nemocný

Typický pacient trpící dnou je obézní, léčí se s vysokým krevním tlakem, má cukrovku, zvýšený cholesterol a ostatní tuky. Dna se vyskytuje dvakrát častěji u mužů než u žen, pravděpodobnost výskytu onemocnění stoupá s věkem. První záchvat se u muže obvykle objeví mezi 40.–50. rokem života, u ženy až po menopauze. Výskyt dny v populaci se neustále zvyšuje, což může mít souvislost s nevhodnými stravovacími návyky a zvýšenou spotřebou alkoholu. Právě proto byla v minulosti nazývána nemoc králů či bohatých.

Příznaky onemocnění se liší podle jednotlivých fází onemocnění:

  • Asymptomatická hyperurikémie – v této fázi nemoci nepociťuje nemocný žádné potíže. Hodnoty kyseliny močové v krvi jsou však zvýšené.
  • Akutní záchvat dny – jeho nástup je velmi rychlý. Většinou se projeví na palci u nohy. Ten je napuchlý, červený a velmi bolestivý. Kůže na něm je lesklá a napjatá. Pacient často trpí zimnicemi a zvýšenou teplotou.
  • Interkritické období – tato fáze následuje po akutním záchvatu dny. Pacient nepozoruje žádné obtíže a cítí se vyléčen. Toto období může trvat 6 měsíců až dva roky.
  • Chronická tofózní dna – projevuje se ukládáním krystalů kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky. Postupně dochází k degeneraci kloubu, pacient trpí bolestmi.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE KOMBINACE WARFARIN ORION S ANTIBIOTIKAMA NOROCLAV ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o informaci pro mého pejska má mozkovou příhodu a dostal Warfarin Orion 3mg. Ovšem, než se přišlo na tuto diagnózu, tak se začal léčit na epileptický záchvat a byly mu naordinovány antibiotika Noroclav 250mg. Ptala jsem se jestli máme dobrat antibiotické léky a bylo mi řečeno, že ať se dobere dávka i při užívání Warfarinu. Nemůže se něco stát máte někdo zkušenost???????? Děkuji Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se kombinace Warfarin Orion s antibiotikama Noroclav ?

Puriny v alkoholu

Lidé s láskou k alkoholu jej většinou konzumují tak, že přitom nic nejedí, proto následně zažívají záchvat dny. Hladovění totiž vyvolá další nárůst hladiny kyseliny močové. Tento negativní vliv je způsoben tím, že na oxidaci etylalkoholu je vázána redukce pyruvátu na kyselinu mléčnou. Tento zvýšený výskyt kyseliny mléčné (hyperlaktacidemie) omezí vylučování kyseliny močové a kromě toho se podílí na vzniku acidózy (překyselení) a hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi). Obecně tedy alkohol patří při onemocnění dnou mezi zakázané potraviny.

Ve víně není kyselina močová obsažena. Pivo jí obsahuje asi 160 mg na litr, což není málo, když si uvědomíme, že potrava pro nemocné dnou, ochuzená o puriny, by měla mít méně než 200 mg purinů na den. Dát si vinný střik je tedy méně nepříznivé než pít pivo. Avšak i při pití vína je třeba dbát na míru – maximálně jednu až dvě skleničky k jídlu, protože jakýkoliv alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.

Každý člověk je individualita a každý má jinou spouštěcí potravinu na záchvat dny, takže se nedá s jistotou říci, že zrovna ta konkrétní potravina je nebezpečná. Vždy jde o obecné informace a doporučení. Potenciálně je nebezpečné vše, co je chutné. Při dně se vyhýbejte vnitřnostem (ledvinkám, játrům) a zvěřině. Dále byste neměli konzumovat ančovičky, herinky, makrely, sardinky, jikry a mlíčí, mušle a hřebenatky, určité druhy zeleniny, jako je chřest, fazole (i zelené lusky), čočka, špenát. Dále se vyhýbejte jídlům, v nichž je kvasničný extrakt, což je glutaman sodný E621. Ten je v uzeninách, v instantních polévkách a omáčkách, konzervách, prostě v průmyslových nečerstvých potravinách.

Zdroj: Alkohol a dna

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy

První příznaky dny

V prvotním stadiu, nazývaném jako asymptomatická hyperurikémie, se nemoc nemusí nijak projevovat. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Normální hladina kyseliny močové v krvi je:

  • 140–340 µmol/l (ženy)
  • 220–420 µmol/l (muži)

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje jejich silnou bolestí. Mluvíme o akutním dnavém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, v ranních hodinách. Daný kloub je pak oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Jak se pozná dna od jiných onemocnění, nelze jednoduše stanovit, jelikož se dna, jak bylo výše popsáno, projevuje bolestí, otoky, zarudnutím kloubů, omezením jejich pohyblivosti, což je charakteristické také pro jiná onemocnění. Typické u dny je postižení drobných kloubů nohou a rukou. Nejčastěji se zánět projevuje na palci nohy. Kyselina močová a uráty se mohou vytvářet také v ledvinách a vyvolávat vznik ledvinových kamenů nebo jiné problémy až selhání ledvin. Nemoc zhoršuje obezita, podobně jako při cukrovce, a může ji doprovázet vysoký krevní tlak.

Zde můžete vidět fotografie s příznaky dny.

Prevence onemocnění spočívá především v zabránění přechodu akutní dny do chronického stadia jednak kvalitní terapií, jednak dietetickými opatřeními.

Závažným projevem tohoto onemocnění je dnavý záchvat, který provází silná bolest v některém z kloubů, nejčastěji v palci u nohy. Postižený kloub je velmi citlivý, dochází k napuchnutí a kůže reaguje zarudnutím. Ukládání krystalků kyseliny močové (tofů) v okolí kloubu může vést až k poškození tkání, což má za důsledek zhoršenou hybnost kloubů a také jejich viditelnou deformaci.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Co je nemoc dna

Dna je typ zánětu kloubů (artritidy) postihující asi 10 % populace České republiky. Nejčastěji jí trpí muži nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové. Organismus není schopen v dostatečné míře odbourávat puriny, což má za následek nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Za vše může trávicí enzym urikáza, který oxiduje kyselinu močovou. Bez rozpuštění nebo přeměny na rozpustnou látku nemůže být tato kyselina vyloučena ven z těla. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky v kloubech, částečky zde mohou uvíznout a ostrým hrotem se do kloubů zabodávat. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách. Postižen může být i ramenní kloub nebo ušní lalůček. Krystaly mohou způsobovat jak mechanické obtíže, tak působit na bílé krvinky, čímž zapříčiní vznik zánětu. Ten se potom projevuje jako velmi bolestivý dnavý záchvat.

Mezi rizikové faktory patří přílišná konzumace masa, alkoholu, špatný pitný režim, dlouhodobé užívání diuretik, nadváha a nedostatek pohybu. Ke dně mohou vést i genetické vlohy. Dalším znevýhodňujícím faktorem je pohlaví, protože dna postihuje muže až dvacetkrát častěji a také dříve než ženy. Jednotlivé příznaky se liší podle stadia onemocnění. Obvykle však nejsou žádné viditelné projevy, pouze se vyskytuje zvýšená hladina kyseliny močové v krvi.

Cílem léčby dny je odstranit akutní záchvat a předcházet jeho opakování. Při akutních záchvatech se užívají léky snižující bolest a zastavující zánět. Jedním z předepisovaných léků je i kolchicin, jehož užívání je však doprovázeno mnoha nežádoucími účinky (průjem, zvracení). K léčbě dny se tak často podávají nesteroidní protizánětlivé léky. Dlouhodobá léčba dny v klidovém období je zaměřena na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi a na úpravu jídelníčku.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Volně dostupné léky na dnu

Při prvních příznacích dnavého záchvatu si vezměte léky co nejdříve. Čím dříve začnete, tím bude záchvat kratší a méně bolestivý. Mějte u sebe vždy předem připravené nesteroidní antirevmatikum nebo kolchicin pro případ akutního záchvatu.

Pokud vám na dnu pomáhají nesteroidní antirevmatika a žádné okolnosti nebrání v jejich nasazení, vezměte si vysokou dávku. Použijte léky na dnu bez předpisu, například 3 tabletky Diclofenacu 75 mg na 2-3 dny s postupným snižováním do odeznění bolestí. Můžete však použít jakékoliv nesteroidní antirevmatikum, například Recoxa, Movalis, Aulin, Nimesil, Piroxicam, Flamexin, se stejným výsledkem. Dávka těchto léků v případě akutního dnavého záchvatu je často větší než doporučená na příbalovém letáku. Ibalgin 400 mg 3x1 je zcela nedostačující dávka. Vzhledem k tomu, že jsou tyto léky podávány 1-2 dny, nedochází k rozvoji komplikací, které by jinak u dlouhodobé terapie byly možné. Po 2 dnech již snižte dávku na doporučené množství. Léky se musí podat do 24 hodin, aby byla léčba záchvatu účinná.

Pokud se již dlouhodobě léčíte alopurinolem (Purinol, Milurit, APO-ALLOPURINOL), pokračujte v této terapii v průběhu dnavého záchvatu ve stejné dávce. Nepřerušujte, ale ani nezvyšujte dávku léku.

Zdroj: Dna a vyrážka

Jak se pozná dna

Potvrzením klinické diagnózy je přítomnost charakteristických krystalů v kloubní tekutině. Symptomy se obvykle zlepší po nasazení nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), steroidů nebo kolchicinu. Jakmile akutní záchvat odezní, hladinu kyseliny močové lze obvykle udržovat na nízké hodnotě prostřednictvím změny životního stylu; u osob s častými záchvaty přispívá podávání allopurinolu či probenecidu k dlouhodobé prevenci.

Výskyt dny se v posledních desetiletích zvýšil: v určitém okamžiku života postihuje tato nemoc kolem 1–2 % obyvatel západního světa. Má se za to, že k tomuto nárůstu dochází rozvojem rizikových faktorů, k nimž patří metabolický syndrom, prodloužení očekávané délky života a změna ve způsobu stravování. Dna byla v historii známa jako „nemoc králů“ či „nemoc bohatých“.

V lékařství se určitá forma dny označuje podle místa uložení krystalických hmot kyseliny močové nebo podle místa vzniku záchvatů: noha – podagra, ruka – chiragra, rameno – omagra.

Jak snížit kyselinu močovou v krvi? Řešení je opravdu jednoduché, změňte stravu a upravte svůj životní styl.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP