Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

TOFU PURINY

OBSAH

Vědecký důkaz podporující tofu při dně

Populární rostlinná alternativa masa a mléčných výrobků sója je celosvětově nejpěstovanější luštěninou a bohatým zdrojem bílkovin. Tofu, neboli sójový tvaroh, je oblíbené jídlo získané ze sóji. Vyrábí se srážením čerstvého sójového mléka, jeho lisováním do pevného bloku a následným ochlazením, v podstatě stejným způsobem, jako se vyrábí tradiční mléčný sýr srážením a tuhnutím mléka. 100 gramů tofu obsahuje 8 gramů bílkovin a 22 mg purinů, což ho řadí mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Existuje studie [1], která zkoumala vliv tofu na metabolismus kyseliny močové u 8 zdravých a 10 dnavých subjektů. V rámci této studie se zjistilo, že požití tofu zvýšilo plazmatickou koncentraci kyseliny močové spolu se zvýšením clearance kyseliny močové a vylučování kyseliny močové močí. Zvýšení plazmatické koncentrace kyseliny močové však bylo překvapivě malé. Je zajímavé, že u pacientů s dnou s clearance kyseliny močové > 6,0 ml/min (spodní normální hranice) nebylo pozorováno žádné významné zvýšení plazmatické močoviny a clearance kyseliny močové. Výsledky studie naznačují, že tofu je výhodným zdrojem bílkovin, zejména u pacientů s dnou s clearance kyseliny močové > 6,0 ml/min.

Zdroj: Tofu a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.

Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soja a puriny

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Dobrý den, mám zvyšenou kyselinou močovou, udržovanou lékem.
Mohu jíst jako náhradu masa tofu ? Kolik má purinů ?
Jak často mohu v týdnu zařadit do jídelníčku.

Díky, Pepa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu, ačkoliv je vyrobeno ze sóji, tak obsahuje jen málo purinů. Tofu tedy můžete jíst jak často chcete, ikdyž máte problémy s kyselinou močovou. Tofu vám dodá důležité bílkoviny, které nemůžete normálně získávat z masa kvůli jeho vysokému obsahu purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Tofu pomazánka

Ingredience: 200 g tofu, 5 lžic oleje, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, koření

Postup: Vše rozmixujte, nejlépe ponorným mixérem, a podávejte s celozrnným pečivem.

Zdroj: Tofu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Co je to tofu

Tofu je alternativní zdroj bílkovin, který není jen zdravou náhražkou masa pro vegetariány. Jedná se o sýr vyrobený ze sóje, plodiny, která má svůj původ ve starověké Číně. Tofu je jídlo vyráběné srážením sójového mléka se sádrou (případně jinými prostředky).

Zdroj: Tofu

Nutriční hodnoty

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

  • energetická hodnota: 471 kJ/112 kcal
  • bílkoviny: 15,5 g
  • tuky: 2,4 g
  • sacharidy: 6,9 g

Zdroj: Tofu

Tofu Rafaelo

Ingredience: 1 balení bílého tofu, 2 banány, rozinky, med, kokosová moučka, ořechy

Postup: Tofu a banán rozmixujeme, přidáme nabobtnané rozinky (mohou být posekané), sekané nebo mleté ořechy a podle chuti med. Přidáme kokosovou moučku, aby se vytvořila směs na tvarování. Na závěr uděláme kuličky, které obalíme v kokosové moučce, a můžeme je naskládat do papírových košíčků.

Zdroj: Tofu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šubert.

Dobrý den, jak je na tom s obsahem vitaminu K1 přírodní tofu?

Děkuji. S pozdravem J. Šubert

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna porce tofu (85 g) má přibližně 12 mcg vitamínu K. Tofu má výhodu, že obsahuje oba typy vitamínu K a to K1 y K2.
Pokud užíváte Warfarin, tak tofu je skvělá volba ve vašem jídelníčku. Nejen proto že má nízký obsah vitamínu K, ale také proto, že má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky tomu je také skvělým doplňkem jídel jako náhražka masa. Výhodou je, že tofu nemá výraznou chuť, takže přebírá chuť vašeho oblíbeného koření nebo omáčky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Tofu recepty pro děti

Tofu je také vhodnou potravinou i pro děti.

Zdroj: Tofu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stehlik marrtin.

Doporučili byste při zvýšené kyselině tofu???děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Tofu obsah purinů

Tofu se získává ze sóji a sója je přímo nabitá puriny. 100 gramů sóji obsahuje 18 gramů bílkovin a 137 mg purinů, což sóju řadí mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. Jak to, že tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a navíc po konzumaci vůbec neovlivňuje úrovně kyseliny močové a nezhoršuje dnu, když samotná sója je úplný opak? Může za to voda a způsob získávání mléka ze sóji.

Existuje vědecká studie [2], při které bylo zkoumáno rozložení obsahu purinů v sójových produktech a jeho změny při zpracování sójového mléka. Výsledky ukázaly, že obsah purinů v tofu (sojovém tvarohu) byl 20,3-22,5 mg/100 g čerstvé hmoty, což bylo klasifikováno jako potravina s nízkým obsahem purinů (<25 mg/100 g čerstvé hmoty).

Fermentované produkty ze sójových bobů, jako je dou pi (sójový film), dou shi (fermentované sójové boby), sójová omáčka, miso, dou ban jiang (sójová pasta), dou fu ru (fermentovaný sójový tvaroh) a chou dou fu (silný vonící konzervovaný fazolový tvaroh), obsahovaly puriny v rozmezí 28,5-75,0 mg/100 g čerstvé hmoty, což byly potraviny se středním obsahem purinů.

Významným faktorem se ukázala vlhkost v sóji. Vysoká vlhkost v sóji vede k relativnímu snížení obsahu pevných látek, což vede ke snížení obsahu purinů. Studií ale bylo také zjištěno, že u některých vybraných produktů pro vegetariány však takový vztah neexistoval. Při zpracování sojového mléka sojové boby v kroku máčení absorbují vodu až ze 60 %, což vede ke snížení obsahu pevných látek a následně ke snížení obsahu purinů.

Úroveň obsahu purinů v sójovém mléce je 12 mg/100 g čerstvé hmoty, což je potravina s nízkým obsahem purinů. Z tohoto faktu vyplynulo, že během homogenizace byla do roztoku sójového mléka extrahována pouze část z celkového obsahu purinů v sójových bobech. V kroku vaření nebyly zjištěny žádné významné změny v množství purinů.

Zdroj: Tofu a puriny

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slávek.

Nikde jsem nenašel kolik purýnů je v soje. Je vhodná při dně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sója patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů proto se může jíst jen po troškách, pokud tedy máte dnu a hlídáte si kyselinu močovou.
Něco jiného je tofu, které se vyrábí ze sóji, ale díky fermentaci při výrobě se odstraní velká část purinů, což dělá z tofu potravinu vhodnou při purinové dietě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Smažené tofu

Ingredience: 450 g sýra tofu nakrájeného na kostky

Na obalení: 5 lžic kukuřičného škrobu

Na omáčku: 60 ml teplé vody, 1 lžička oblíbené směsi koření, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžičky chilli omáčky

Na posypání: 1 lahůdková zelená cibulka – zelená část

Na smažení: 3 lžíce oleje

Postup: V malé misce smíchejte suroviny na omáčku. Kostky sýra obalte ve škrobu a opečte v pánvi na rozehřátém oleji, z každé strany přibližně 3 minuty. Tofu dejte na talíř, přelijte připravenou omáčkou a posypte nakrájenou cibulkou.

Zdroj: Tofu

Žemlovka s tofu

Ingredience: 5 rohlíků (nejlépe grahamové nebo sójové), 0,5 l sójového mléka, 4 jablka, mletá skořice, cukr, olej, 200 g bílého tofu, 4 lžíce medu

Postup:

  • 1. vrstva: Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme je do sójového mléka.
  • 2. vrstva: Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle. Přidáme do nich cukr a podle chuti mletou skořici. Vše promícháme.
  • 3. vrstva: Tofu nastrouháme a smícháme s medem či vanilkou (skořicí). Jednotlivé vrstvy střídavě klademe na vymazaný pekáč a pečeme v rozehřáté troubě 15–30 minut.

Zdroj: Tofu

Tofu polévka

Ingredience: 2 jarní cibulky, 1 mrkev, 1 petržel, 1 l zeleninového vývaru (pokud možno domácího), 1 balení bílého tofu, 200 g polohrubé mouky, dle chuti sůl a pepř, 3 žloutky, podle chuti nasekaná petrželka, plátek másla

Postup: Na másle zpěníme jarní cibulku, přidáme ostatní nastrouhanou zeleninu, orestujeme a zalijeme vývarem. Vaříme.

Knedlíčky: Tofu najemno nastrouháme, přidáme mouku, žloutky koření a petrželku a zpracujeme těsto. Tvoříme knedlíčky a uvaříme je v polévce asi 3 minuty, když vyplavou, necháme je ještě chvilku povařit.

Zdroj: Tofu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP