Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

OTEKLÝ KLOUB UKAZOVÁČKU

OBSAH

Jak dlouho trvá záchvat dny

Bolest se objevuje nejčastěji ráno, kdy je kloub oteklý, červený, citlivý na dotek a začíná se v něm rozvíjet zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se záchvaty opět vrací.

Zdroj: Dna v koleni

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Meddy.

Dobrý den,
2 dny jsem zakládal nový záhon.
po odrytí drnů jsem hlínu drtil
holýma rukama,protože šla krásně drolit
a plevel šel sám ven.
Ale teď mně bolí šlacha na prostředníku
z venku a kloub mám trochu oteklý.
Mažu si prst Voltarenem,no...nic moc.
Potřebuji na prst teplé,nebo studené mazání?
Poraďte mi,prosím co,abych namusel k doktorovi.
dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nyní potřebujete být trpělivý. Namožená šlacha se bude hojit dlouho, i tři týdny. Snažte se prst (celou ruku) vůbec nenamáhat, urychlí se tím hojení. Voltaren je skvělé řešení, protože tlumí bolest a léčí zánět, ale chce to čas. Můžete použít i ledovou tříšť zabalenou v igelitovém sáčku, kterou pak přikládejte na postižené místo na 5 minut. Postupně se bude dostavovat úleva, ale jen velmi velmi pomalu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá šlacha

Jak se pozná dna

V prvotním stadiu se nemoc nijak neprojevuje. Krystalky kyseliny močové poškozují tkáně kloubů, ve kterých se usazují. Postihují zejména kloub palce u nohy, klouby ruky, kotníky nebo kolena. Klouby nemocného bolí. Bolest přichází ráno a náhle, kloub je oteklý, červený, citlivý na dotek a tvoří se v něm zánět. Příznaky se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se opět vrací. V pokročilé fázi nemoci jsou ložiska krystalků dokonce vidět na kůži, objevují se i drobné uzlíky (tofy) na ušních lalůčcích i nad drobnými klouby či nad Achillovou šlachou.

Nejčastěji za příčinou stojí nadměrný přívod purinů, látek, ze kterých kyselina močová vzniká. Ty jsou obsaženy ve stravě bohaté na bílkoviny – zvláště v červeném mase a mořských plodech.

Zdroj: Co je to nemoc dna

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ LEVÝ KOTNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. Pomalu ob den mám oteklý levý kotník. Bolesti nemám, jen cítím tlaky v oblasti kotníku. Zatím to řeším studenými obklady - priznic. .Děkuji za radu.Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Suchá Dagmar.

přítel je po operaci kyčelního kloubu otéká mu nárt a kotník nohy

Zdroj: diskuze Oteklý levý kotník

Oteklý kotník jen na jedné noze

Oteklý kotník jen na jedné noze může – není-li způsoben úrazem – indikovat mnohé nemoci, a to od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KRCNI CIPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik .

Dohry den uz asi dva tydny mam otekly cipek hral sem na to atb pak to tak na 2 dny presloq a pak zas mam pocit jak kgdy bych ten cipek mel v krku a nuti me to zvracet a takovou otakzku mam jeste nemuzu se udusit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě použitá antibiotika nevyléčila příčinu zduření čípku a bude třeba hledat jinou léčbu. K tomu využijte některého lékaře z oddělení ORL. Omezení dýchání může nastat, když okolí nosohltanu enormně zbytní, to pak je nezbytná hospitalizace a uvolnění vstupu dýchacích cest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly krcni cipek

Co je nemoc dna

Dna je jedna z nejbolestivějších forem artritidy, nemoci kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění s vysokým množstvím kyseliny močové v krvi. Ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Bolest se často projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Nemoc dna – příznaky

Pro dnu jsou charakteristické dnavé záchvaty. Záchvat dny se ohlašuje prudkou bolestí, začínající většinou v zadním kloubu na palci u nohy. Obvykle vzniká nad ránem, ale může k tomu dojít kdykoliv během dne. Postižený kloub oteče a nesnese na sobě jakýkoli dotek – i přikrytí lehkou přikrývkou působí pacientovi téměř nesnesitelná muka! Bolest rovněž omezuje pacienta v pohybu. Po 5–7 dnech záchvat sám pomalu ustoupí. Jestliže jsou podána nesteroidní antirevmatika, je úleva prakticky okamžitá a pacient se brzy začne cítit dobře.

Rozlišují se dvě formy dny: akutní a chronická

Akutní dna – je pro ni typický náhlý vznik nad ránem nebo v noci, postihuje hlavně kloub na noze se všemi výše uvedenými příznaky, kloub je oteklý, lesklý a červený, přes den bolest ustupuje, aby se večer opět zhoršila.

Chronická dna – deformace kloubů na prstech rukou a nohou, ale také na zápěstí nebo na loktech, omezená pohyblivost kloubů, vznik tuhých nebolestivých podkožních uzlů (pokud vyhřeznou ven, vytéká z nich bílá kašovitá hmota), tyto uzly najdeme nejčastěji v okolí kloubů, v ušních chrupavkách, na noze nebo ve šlachách.

Krystalky kyseliny močové se vlivem gravitace usazují především v dolní části těla. Mají ostré hrany, takže se zabodávají do kloubního vaziva a působí silné bolesti.

Dnou trpěly i mnohé známé osobnosti – od Charlese Darwina, Olivera Cromwella, Isaaca Newtona až po Ludvíka XIV. nebo Paracelsa. Tato „královna chorob“ děsila a dodnes děsí nemocné především deformacemi prstů a velkými bolestmi.

Zdroj: Dna - příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marka.

Dobry den,helicobacter mam stale,ale pry je to lepsi..jenze mam po sobe fleky a otekly me usi. Mam to ve vlasech na rukach. Nevim co mam delat. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když to máte takto hodně rozšířené, tak s tím běžte co nejdříve na kožní. Může to být alergie na antibiotika a nebo i úplně jiné onemocnění nesouvisející s Helicobacter pylori.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka

Nemoc kloubů

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje silnou bolestí. Mluví se o akutním dnavém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, v ranních hodinách. Daný kloub je pak oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Posledním stadiem nemoci je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, zvaná tofy, jsou patrná na pohled – v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích.

Onemocnění může dlouhodobě vyústit až k trvalému poškození kloubů a ke snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Onemocnění je nezřídka provázeno také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.

Na vzniku nemoci se společně podílí několik faktorů. Negativně ji ovlivňuje příjem purinů ve stravě, ty se v metabolických procesech rozkládají na kyselinu močovou. Dna je často spojena s nadměrnou konzumací masa nebo alkoholických nápojů, absencí některých vitamínů či nedostatkem tekutin, ale také s nezdravým životním stylem, nadváhou nebo dlouhodobým užíváním některých léků (diuretik).

Zdroj: Co je to nemoc dna

Diskuze

V diskuzi PES MÁ NATEKLÝ SPODNÍ PYSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pacvonová Julie.

Pes má na spodním pysku bouli a oteklý pysk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes má nateklý spodní pysk

Nemoc dna

Co je dna? Organismus trpící dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu, který by z těla odbourával kyselinu močovou. Ta vzniká při metabolismu některých složek potravy. Hlavním projevem nemoci je právě zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Normální hladina kyseliny močové v krvi je:

  • 140–340 µmol/l (ženy)
  • 220–420 µmol/l (muži)

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje silnou bolestí, mluví se tak o akutním dnovém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, nejčastěji pak v ranních hodinách. Postižený kloub je oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Posledním stadiem choroby je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Onemocnění může dlouhodobě vyústit až v trvalé poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Choroba je nezřídka provázena také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.

Nemoc dna anglicky

Nemoc dna se anglicky řekne gout. Ve spojitosti s tím je důležité i uric acid, což je kyselina močová a purines, což jsou puriny.

Zdroj: Nemoc dna od A do Z

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KRK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

Zalcal mi otekat cipek v krku,delam u brachy us 2 roky na stavbe delal sem z vapnem, druhy den ni otekl cipek v krku asi cca ve 3 h rano malem sem se udusil nevim co s tim us u brachy nedelam asi 3 mesice z vapnem , a kdys si dam s kamosem vodku studenou tak mi to otece je to fakt nechutni doktor rikal ze to muze byt ze zdunenych veci nevim poradte mi dik, oteklo mi to po 10 dnech skoro furt pri muzu bit alergicky na prach atd. Nevim poradte prosim dikk a doktor rikal ze to je i prej z toho ze mam naky zanet v nosu nevim dikkk poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové věci se stávají a nejlépe vám je pomůže vyléčit lékař na oddělení ORL (krční, nosní). Zajděte s tím někam na polikliniku a tam vyhledejte ORL oddělení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly krk

Jak na výron v kotníku u dětí

Výron je natažení nebo přetržení vaziva (vláknitá tkáň, která spojuje kosti kloubů). K natažení nebo přetržení vaziva může dojít po náhlém otočení, natažení nebo úderu do kloubu, obvykle při sportu. Výrony postihují nejčastěji kotníky, výjimkou však není ani výron kolene nebo zápěstí. Podle závažnosti a podle toho, zda je vazivo natržené částečně nebo úplně, hodnotí lékaři výrony stupni I, II a III. Výron v kotníku se projeví krutou bolestí a prasknutím v kloubu. Kloub začne otékat a bolest se při pohybu zhoršuje. Je-li vazivo jen natržené, zůstane kloub pevný. Jestliže se však utrhlo úplně, neudrží kosti kloubu pohromadě. Lékař prohlédne kloub a nechá provést rentgenový snímek, aby mohl určit rozsah zranění. Počáteční léčba zahrnuje klid, led, obklady a zvýšenou polohu. Ke zmírnění otoku přikládejte dítěti na zraněný kloub ledové sáčky nebo led zabalený v ručníku. Lékař ováže kloub elastickým obinadlem a předepíše léky proti bolesti. Dítě má mít končetinu ve zvýšené poloze nad úrovní srdce, aby se kloub méně prokrvoval. Pravděpodobně bude potřebovat berle a dlahu, která bude chránit kloub před dalším zraněním. Hojení trvá 6 až 8 týdnů. Při vážném poškození vaziva je nutná operace.

Zdroj: Výron v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi OTEKLINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada.polak.

dobry den mohu se zeptat mam otekly kotnik ne teda moc ale je to videt a boli me jakoby ta šlacha pod kotnikem co vede na hranu chodidla ,co s tim dekuji a s pozdravem Nada

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Niku.

Dobry den, prosim o pomoc.. Pred mesicem jsme byli s rodinou na horach a ja vytahla po roce pohorky, druhy den rano me bolel nart na prave noze na dotek, nemohla jsem byt v zadnych botech ani v pantoflich vse me ze zhora tlacilo a desne bolelo.. Po par dnech se mi udelal otok nartu i prsty byli natekle..Omezen pohyb.. Vzdy po chvili chuze se to trosku zlapsilo ta bolest.. Asi po 14 dnech to bolet postupne prestalo.. Ale ted mam stale otok uz nemam natekly nart ale kotnik+cca 2cm na lytko..Noha neni tepla, nijak zbarvena jen citim jakoby slabe tuhnuti lytka.. Videli me 4doktori a nikdo nepomohl.. Brala jsem ketonal retard, chladila jsem, stazene jsem to mela, octovy zabaly jsem zkousela.. A delali mi jen RTG i presto ze jsem rekla ze jsem uraz nemela.. Ale jine vysetreni zadne BOHUZEL.. Podotykam ze mi je 24let a jsem mama a servirka, kourim rok nejslabsi ktere vyrabeji a jeste pred dvemi mesici jsem chodila pravidelne 2x tydne na zumbu a zatim se s nicim nelecim. Poradite mi nekdo prosim, uz jsem z toho vazne zoufala. Mockrat dekuji

Zdroj: diskuze Oteklina

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Golský.

Překvapil mě název kapitoly "Léčba neuropatie".
Kdo je o tomto zdravotním problému alespoň základně informován, tak ví, že neuropatie není konvenční/západní medicínou léčitelná! Lepší je nazývat věci pravými jmény, kupříkladu "Tlumení neuropatických bolestí".

Velmi všem doporučuji nejprve nastudovat vedlejší účinky (ano, zlomek z nich byl v článku zmíněn) doporučovaných chemických léků, jenž dramaticky negativně ovlivní život pacienta.
Dlužno dodat, že ne všem tyto léky pomohou, což není informace vycucaná z prstu, nýbrž je statisticky doložitelná.

Přeji všem takto postiženým zázrak uzdravení, přinejmenším v podobě zmírnění potíží/bolestí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ňorkova.

mám nalomený palec na pravé noze který je i podle lékqře zhojený,ale bolest přetrvává
lékař opichuje kloub palce /prý je opotřebený/ ale šílená bolest přetrvává a to už 2 roky od úrazu
užívám jen běžné léky od bolesti,ale bolest přetrvává že se to někdy nedá ani vydržet
prosím poraďte co dělat od strašné bolesti palce děkuji

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Příznaky Baelzovy nemoci

Onemocnění je charakteristické progresivním zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, která vedou k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu.

Zdroj: Baelzova nemoc

Rekonvalescence

Po dokončení operace a hojení, které se odehrává v průběhu několika týdnů až více než jednoho roku, jsou dvě sousední kosti srostlé. Bolestivý kloub je přemostěn tvrdou kostí a nedochází v něm k žádnému pohybu. Tím se zcela eliminuje bolest, která dříve doprovázela jakýkoliv pohyb.

Zdroj: Artrodéza palce nohy

Co znamená červený čípek v krku

Červený čípek v krku může znamenat zánět nebo alergickou reakci. Alergická reakce může způsobit otoky a záněty nejen v dutině ústní. Popsané příznaky mohou nastat také po tom, když člověk užívá nesteroidní protizánětlivé léky, kokain nebo marihuanu, nebo poté, co byly odstraněny krční mandle. Lidé se zanícenou uvulou mají problémy s jasným mluvením a polykáním.

Léčba

Léčba zánětu uvuly závisí na příčině onemocnění. Lékař předepíše antibiotika, pokud je zánět způsoben bakteriální infekcí. U virového zánětu se podává dostatek tekutin a léky proti bolesti. Užívání antihistaminik může pomoci snížit otok způsobený alergickou reakcí. Vhodné je kloktání slané vody.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Jak poznat dnu v koleni

Dochází k velké citlivosti a bolestivosti kloubů, které signalizují zánět. Kloub napuchne, zčervená, kůže na něm je napnutá a lesklá. Sebemenší dotek postiženého kloubu přináší bolest. Interkritické období je stav, který následuje po akutním dnavém záchvatu. Pacient je většinou bez obtíží, zdá se být vyléčen. Toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky. Chronická tofózní dna je období, kdy dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Místy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, např. v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech dojde k protržení kůže a k hustému, křídově bílému výtoku.

Zdroj: Dna v koleni

Oteklý palec u nohy

Dnu je nutné považovat za celoživotní onemocnění a úprava životního stylu je namístě. Dnavý záchvat si nevybírá místo ani čas svého propuknutí, a tak může nastat mnoho nepříjemných situací. Pro dnavý záchvat je charakteristický zánět kloubu palce na noze. Zvýšená citlivost se projevuje hlavně v noci (bolí i přikrývka), může být zvýšena i teplota. Spouštěčem může být alkohol, stres, infekce či nezřízená konzumace jídla (svatba, zabijačka). Záchvatu předchází nadýmání, nevolnost, bolest svalů, neklid, pocení. Dnavý záchvat trvá individuálně, od několika hodin až do několika týdnů. Mezi akutními záchvaty probíhá období, kdy je pacient zcela bez obtíží. Trvá individuálně, půl roku i déle. Jak již bylo popsáno, potíže se objevují ve většině případů náhle, zcela bez varovných příznaků, hlavně v noci. První je zasažen kloub u palce nohy, poté se zánět rozšiřuje na nárt, kotník, koleno, zápěstí.

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi se často objevuje současně s vysokým krevním tlakem, obezitou (zvláště břišní), vysokou hladinou cukrů a tuků v krvi. U těchto pacientů zvyšuje kyselina močová riziko komplikací srdečně cévních onemocnění a onemocnění ledvin. Proto je důležité přijmout taková dietní opatření, která pomohou snížit nejen hladinu kyseliny močové, ale i ostatní rizikové faktory srdečně cévních onemocnění.

Pokud máte nadváhu, postupné snížení tělesné hmotnosti vám pomůže snížit hladinu kyseliny močové. Vyvarujte se však velkých váhových výkyvů. Energetický výdej snížíte zařazením pravidelné fyzické aktivity, alespoň 2–3krát týdně po dobu 30 minut. Volte aerobní sport – jízda na kole či na koni, rychlá chůze, aerobik, plavání, bruslení, běžky.

Zachovávejte abstinenci alkoholu, nepijte destiláty, u vína a piva nepřekračujte denní maximálně povolené množství alkoholu (přírodní víno 3 dcl, pivo 5 dcl). U žen se předpokládá poloviční množství.

Snižte obsah purinů a oxalátů v potravě, protože z nich se v těle tvoří kyselina močová. Třikrát denně konzumujte cca 100–150 g zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce tepelně neupravujte, nejméně polovinu denního příjmu konzumujte v čerstvém stavu. V období akutních příznaků zvyšte podíl ovoce a zeleniny až na dvojnásobné množství, nebo zařaďte dvakrát týdně do jídelníčku takzvané odlehčené dny, kdy budete konzumovat jen zeleninu a ovoce, a to cca 600 gramů. Omezte koření, konzumaci dráždivých pokrmů, trvale snižte příjem soli. Zaměřte se na obsah a složení potravy. Tuky nesmí představovat více než 30 procent denního energetického příjmu. Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.

Dodržujte pitný režim – vypijte denně nejméně 2 litry nealkoholických tekutin s nízkým energetickým obsahem. Nejvhodnějšími nápoji jsou pramenitá nesycená voda, ovocné a bylinkové čaje (zlatobýl, šípek, přeslička), celerová šťáva. V omezeném množství jsou doporučovány i alkalické minerální vody.

Zdroj: Co je to nemoc dna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP