Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

OBKLADY NA DNU

OBSAH

obklady při dně

Obklady na dnu (při záchvatu)

V alternativní medicíně se běžně užívá jablečný ocet pro léčbu bolavých kloubů, doporučuje se z něj dělat obklady (obvaz namočit v jablečném octu a přiložit zhruba na 20 minut dvakrát denně) a aplikovat je přímo na bolavá místa. Kromě zábalů z jablečného octa se doporučuje i jablečný ocet pít (lžíci jablečného octa přidat do 2,5 dl sklenice vlažné vody) dvakrát denně.

Obklady na léčbu dny se dají také dělat z měsíčku lékařského.

Nic nezkazí také chladivé obklady.

Zdroj: Kyselina močová - babská rada

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN KDE LZE KOUPIT A HEŘMÁNEK NA OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den! Prosím sháním Hypermangán a heřmánek na obklady. Tuty 2 věci. Potřebuji to z lékárny poslat známé. Můžete mi poradit v jakém e - shopu je koupit abych to zaplatila a jí oba přípravky došly? Z 1 lékárny oba přípravky budu to posílat tedy finance převodem. Děkuji za odpověď S pozdravem Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan kde lze koupit a Heřmánek na obklady

Octové obklady na teplotu

Octové obklady se používají běžně. Jedná se o postup, který se předává z generace na generaci. Dítě má vysokou teplotu a my přemýšlíme, jak nejrychleji zakročit. Vzpomeneme si, co nám dávala maminka, potažmo babička – přece octový zábal nebo „octové ponožky“. A ve většině případů to zabralo.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Studené obklady na svědění kůže

Studené obklady pomáhají hydratovat a zklidňovat pokožku, čímž potlačí svědění kůže. Studené obklady odebírají z kůže teplo, a tak pomáhají snížit otok a podráždění. Namočte čistou žínku nebo ručník do studené vody a položte obklad na podrážděnou oblast. Po několika minutách žínku vyždímejte, znovu namočte ve studené vodě a opět přiložte. Tyto obklady opakujte podle vlastní potřeby, dokud nepocítíte, že se svědění zmírnilo. Vhodnou alternativou na zklidnění svědící pokožky je i přikládání sáčku mražené zeleniny.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Děkuji,já si ji koupím.

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den. Po chemoterapii mi vlasy začaly růst až po 7 týdnech, hrozně pomalu a ne po celé hlavě. Nyní jsem 16 měsíců po chemu a na temeni mám hodně prořídlé vlasy. Říká se, že pak rostou vlasy jak o závod a jsou lepší a pevnější. Mám jich sotva polovinu a někde mi prosvítá hlava. Dřív jsem měla hodně husté vlasy. Obočí mám poloviční. Od kožního jsem dostala Methionin a 2x týdně Alpicort. Léčbu jsem absolvovala s toxickou ablací nehtů a po čtyřech posledních dávkách jsem měla i teploty. Mám šanci, že se cibulky obnoví po tak dlouhé době? Zatím žádný náznak, že by přibývaly, jen obočí se stále snaží? Vím, že důvodů může být víc - menopauza, štítná žláza (je léčená), stres.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den,dávejte si obklady z ricínového oleje.Mně vyrostli vlasy husté,pevné a bez šedin.Ale cca o dva až tři odstíny tmavší.Tak vydržte.Ala

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Na co si dát pozor

Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ji nekonzumujte ve větším množství a ne déle než 10 dní. Kostival lékařský totiž působí toxicky na játra!

Zdroj: Kostivalové obklady

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Gluchova.

Dobry den,syn minuly tyden byl nemocny,vysoke teploty,mel streptokoka,dostal antibiotika Azitromicin Sandoz 500mg,je to antibiotika na 3dny,snedl dva prasky po 24hodinach jak urcil lekar a na treti den citil ze ho boli horni ret,byl to patek a pres vikend se to zhorsovalo az mu natekl horni ret a boli ho.Byl u lekare ale nic moc mu neporadili ani nedali,ze ma jeste zkusit zubare,muzete mi prosim poradit jsem uz zneho zoufala,nemuze spat jak ho to boli.dekuji za odpoved Leona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu

Účinky

Octový obklad vytahuje horko z těla, obklady se dávají na končetiny, a to na plosky nohou nebo se přikládají na zápěstí.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi ROSOL V KOLENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosin o radu na nejake obklady nebo rady na orekle koleni asi rosol

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana Brejchova.

Dobry den , mela jsem ganglion v koleni vnejsi strane kolene . Nechala jsem moc dlouho a pracovala jsem dale . Ganglion rostl do velikosti 6 cm . Doma jsem uklizela a udelala drep a ruplo my v koleni a uz jsem se nepostavila . Poskodila jsem si meniskuz a ted ksem po operaci. Nic nezanedbejte a zda vas to dost boli a tlaci bezte k doktorovi a nehrajte si na hrdinu. Delala jsem totez a takto to dopadlo. Preji hodne stesti at vam vse dobre dopadne

Zdroj: diskuze Rosol v koleni

Přísada do koupele

Postup: Stačí cca 500 g čerstvých či sušených listů přes noc nechat máčet zhruba v pěti litrech vody. Směs následně přivést k varu a nalít do vody ve vaně.

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi BLEFARITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sam.

Dobrý den, mám blefaritidu již skoro rok, měla jsem k tomu na začátku i zánět rohovky. Oci hrozně pálí a štípou, nesnesu skoro žádnou kosmetiku na obličeji. Jsem z toho zoufalá... Má někdo zkušenost, zda je možné se s touto diagnózou ještě nekdy vrátit ke kontaktním cockam, nebo alespoň k jejich občasnému nošení? A jaký je pohled na laserovou operaci a blefaritidu? Děkuji,.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sam.

Ještě doplním, že žádné kapky na suché oči mi nepomáhají, naopak po nich oči ještě více zčervenají. To už je mnohem účinnější babská rada - obklady z mléka, to trochu uklidní.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den,chtěla bych vyzkoušet obklady z alobalu na bolesti bederní páteře a nohy,chtěla bych vědět,zda se může tento obklad používat při užívání Warfarinu.Domnívám se,že ano,ale raději se ptám.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obklady z alobalu nijak neovlivňují účinky Warfarinu a je možné je použít. Zároveň je možné potírat bolavá záda i nohy gelem Voltaren, který také Warfarinu nijak nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT JEČNÉ ZRNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Jelečková.

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,manželovi se udělalo na oku ječné zrno,podstoupil ambulantní zákrok,kde mu ječné zrno vyřízli,ale bohužel na víčku sponím má pořád červenou hrčku,nebolí ho a dokonce se mu zanítil i nos má ho celý červený a na vršku se mu dělají boláky,dostal i antibiotika,mastičky,momentálně mu vařím odvar z heřmánku ale je to nedostatečné,můžete mě prosím poradit jak mu pomoci.Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Jak vyléčit ječné zrno,které se nemůže vyloupnout už asi měsíc,jedná se asi o vlčí zrno.Oční lékař doporučil antibitickou mast a teplé obklady,.ale nic se nemění.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Jak léčit ječné zrno

Další recepty na obklady

Obklady ze sušeného kořene kostivalu: Kašovité obklady z kostivalu lékařského připravíte z dobře usušených kořenů, které pomelete na moučku. Do šálku vroucí vody přidejte několik kapek rostlinného oleje a rozemletou moučku a vše dobře promíchejte. Směs natřete na plátěný hadřík. Ještě teplé položte na nemocné místo a zavažte. Kostivalovou moučku můžete také zakoupit v lékárně.

Kostivalové obklady pomáhají při léčbě kloubů, při revmatismu, bércových vředech, dnavých uzlinách a podobně.

Obklady z listů kostivalu: Čerstvé listy umyjte a válečkem rozválejte. Přikládejte na bolavé místo. Nebo listy povařte na kaši a ještě teplé přikládejte na bolavé místo.

Takto připravené obklady pomáhají při podvrknutí, vykloubení, po zlomeninách a podobně.

Odvar z kostivalu: 25 g kostivalu, 0,5 litru vody, hrnec, sítko

Kostival vložte do hrnce a zalijte půllitrem vody. Tuto směs vařte 12 minut na nejmenším plameni. Odvar se používá pro venkovní použití. Má vysoký účinek při zlomeninách, výronech, otocích, bolestech kloubů. Používá se na poranění, popáleniny, výplachy dutiny při zánětu nebo jiných bolestech zubů či dásní.

Čaj z kostivalu: 1 zarovnanou čajovou lžičku kostivalu zalít 2,5 dl vroucí vody, nechat louhovat 10 minut a pít jedenkrát denně.

Čaj z kostivalu se pije jednou za den. Kúru je důležité neužívat déle než tři týdny, protože po této době nastává toxikace jater. Čaj se krátkodobě může používat na problémové trávení, žaludeční vředy, gastritidu, na podporu imunity, při astmatu, kašli, hlenovitosti, při horečce nebo při zánětu močového měchýře.

Více se o této bylině dozvíte zde.

Zdroj: Kostivalové obklady

Účinky řepíku na oči

Protizánětlivého účinku řepíku se využívá i při podpůrné léčbě zánětů v očích (sloužil takto již ve starém Egyptě). Někteří lékaři ho ale vzhledem k alergickým reakcích při zánětech nedoporučují. Pokud ale alergiemi netrpíte a cítíte, že jsou vaše oči unavené dlouhodobým koukáním do počítače nebo jsou „vykoukané“ např. po dlouhém řízení auta, obklady z řepíku jim přinesou velkou úlevu.

Zdroj: Řepík lékařský

Bolest ostruhy

Ve skutečnosti ostruha nebolí. To, co bolí, je obvykle zánět šlach a tkání kolem ostruhy. Důležitým rysem bolesti patní ostruhy je, že se zlepšuje, když se pohybujete, a zhoršuje se, když začnete chodit po chvíli sezení. Můžete také pociťovat ostrou bolest paty, když poprvé ráno začnete chodit.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Opatření při léčbě ostruhy

Pokud máte nadváhu, snažte se snížit váhu, abyste snížili tlak na paty. Mezi další účinné domácí prostředky na patní ostruhu patří držet se dál od vysokých podpatků, nosit boty s fixací chodidla a vyhýbat se chůzi naboso. Nošení dlahy v noci může pomoci zmírnit ranní bolest paty. Zkuste si také protáhnout lýtkové svaly, než ráno uděláte první krůčky.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Pasta z jedlé sody

Pokud si nemůžete během dne dávat na podrážděnou pokožku studené obklady nebo se koupat v lázni z ovesných vloček, nabízíme vám další variantu – použít jedlou sodu. Jak na to? Smícháte 1 polévkovou lžíci jedlé sody s několika kapkami vody, až vznikne hustá pasta. Pastu z jedlé sody pak rozetřete na postižené místo a necháte ji zaschnout, za chvíli zjistíte, že se už nemusíte škrábat, protože svědění ustupuje a kůže se zklidňuje.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Octové obklady na teplotu

Do obyčejné chladné vody kápněte trochu octa (je to vlastně kyselina, tak radši menší koncentraci, přidat se dá vždy), v roztoku vymáchejte ponožky, trochu je vyždímejte a navlékněte, to samé proveďte i s rukama. Když ponožky převezmou horkost, znovu je vymáchejte v roztoku a navlékněte.

Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují také „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Octový zábal


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Ing. Romana Šebková


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP