Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

MOČOVINA V KLOUBECH

OBSAH

Onemocnění zvané dna

Artritida je onemocnění, které nás může postihnout mnoha způsoby, ale většinou tím, že způsobuje chronickou bolest a zánět v kloubech těla. Dna je jedním z významných atributů artritidy a obvykle se vyskytuje na palci u nohy, ale může se rozšířit na kolena, lokty, zápěstí a kotníky. Statistiky ukazují, že muži mají větší sklon ke dně než ženy a úspěšná léčba závisí pouze na anamnéze pacienta, věku a aktuálním zdravotním stavu.

Dna je důsledkem nadměrné hladiny kyseliny močové v těle a závisí na odpadním produktu známého jako purin. Při dně ledviny vylučují kyselinu močovou v nedostatečném množství a vysoké hladiny této kyseliny pak vedou k tvorbě tvrdých krystalů, které se obvykle ukládají v kloubech a tkáních, což je hlavním důvodem zánětu. Dieta je základním nástrojem, kterým lze snížit dopady dny a je při ní třeba zcela vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů. Vysoce purinové potraviny zahrnují červené maso, alkohol, omáčky, potraviny s vysokým obsahem bílkovin, mořské plody atd.

Zdroj: Hořčice proti bolesti při záchvatu dny

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Jak vyplavit kyselinu močovou z těla

Je třeba zastavit proces vzniku kyseliny močové a rozpustit její vrstvy v kloubech a svalech pomocí citronu a tím odstranit z kloubů krystalky kyseliny močové.

10denní preventivní očista citronem:

  • den 1. a 10. – 1 citron
  • den 2. a 9. – 2 citrony
  • den 3. a 8. – 3 citrony
  • den 4. a 7. – 4 citrony
  • den 5. a 6. – 5 citronů

Šťávu z citronu vymačkejte a vypijte bez přídavku cukru. Pokud by vám to opravdu vadilo, tak můžete šťávu zředit vodou a přidat 1 lžičku medu. Popíjejte ji cca 30 minut, a to 1 hodinu po jídle. Šťáva je bohatá na vitamin C, mikroelementy a hormony. Skvěle čistí organismus od nerozpustných solí a hlenu.

Během 10 dní vypijte šťávu z 30 citronů.

Zdroj: Dna a citron

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Já užívám kolagen také pravidelně a podepisuje se to na kůži, nehtech a kloubech. Mám ale od rosenpharma a má vysoké dávky, rozhodně vyšší než jiné výrobky. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

O něm jsem neslyšela zatím. Jak má vyšší dávky, o trošku víc přece nemůže být nějak markantně poznat.

Zdroj: diskuze Kolagen

Hodnoty močoviny u psa

Močovina, urea, je výsledným produktem při zpracování bílkovin v těle a její přebytečné množství je vylučováno močí. Její normální hodnota v krvi se pohybuje zhruba mezi 3,3–8,5 mmol/l.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Poradna

V naší poradně s názvem HORKÉ ZARUDLÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skála Vladimír.

Mám bolesti v kloubech na rukou pocit pálení. Podezření mám na limskou bureliozu v létě jsem měl klíště i skvrnu okolo vánoc mám potíže různého charaktreru podle lékaře testy na lb.neg.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vladimíre, klidně to může být i reuma. Doporučuji zajít k ortopédovi, aby zjistil příčinu vaší bolesti v kloubech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Horké zarudlé ruce

Léky na dnu bez předpisu

Mezi volně prodejné léky při onemocnění dnou patří bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamín C a E.

Při onemocnění dnou se dají využít i homeopatické léky:

  • Ammonium benzoicum (Ammoniumbenzoat)– při usazování krystalků kyseliny močové v kloubech.
  • Colchicum (ocún) – při zánětech palců u nohou, tuhých a horečnatých kloubech, při dně paty.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Diskuze

V diskuzi CERVENY KLOUBY NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Matějková.

Mám RA, brala jsem trexan, lékařka mně ho vysadila a krevní testy byly v pořádku.
Nyní se mně pobjevily červené fleky na kloubech. Co s tím dělat?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cerveny klouby na ruce

Kdy se měří močovina v krvi

Močovina může být použita jako vodítko, když má někdo nespecifickou nemoc, nebo jako součást rutinní skupiny testů (často nazývaných „močovina a elektrolyty“), nebo také ke kontrole, jak fungují ledviny, než začnete užívat určité léky.

Příznaky špatné funkce ledvin:

  • Únava, nesoustředěnost, nechuť k jídlu, špatný spánek;
  • Otoky (edém) kolem očí, zápěstí, kotníků nebo břicha;
  • Moč, která je zpěněná, krvavá nebo má barvu kávy;
  • Snížení množství moči;
  • Problémy s močením, jako je pocit pálení, abnormální výtok během močení nebo změna frekvence močení, zejména v noci;
  • Bolest střední části zad pod žebry, kde jsou umístěny ledviny;
  • Vysoký krevní tlak.

Zdroj: Urea hodnoty

Diskuze

V diskuzi COLAVITAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Pokud jsi aktivní sportovec a chceš sportovat i nadále a hlanvě skoro až do důchodu :) Tak ti radím začít preventivně užívat nějakou kloubní výživu. Já třeba užívám českošvýcarský Colavital. Obsahuje kolagan I.typu. Je vhodný pro všechny a hlavně je pohodlné užívání – polknout nebo nechat rozpustit v puse.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristýna.

Tak jsem si přečetla typ na přírodní produkt Colavital a koupila jsem si jej k Vánocům přes internet. Začínám opravdu pociťovat úlevu na kloubech, taky mi vyhovuje, že nemusím polykat.

Zdroj: diskuze Colavital

Výrůstky na kloubech prstů ruky

Tvrdé, artrotické ztluštění distálních kloubů se označuje jako Heberdenovy uzly, podobné postižení proximálních interfalangeálních kloubů pak jako Bouchardovy uzly. Na těchto drobných kloubech prstů mohou být dále patrné i osové deformity (desaxace). Klouby rukou jsou v aktivním stadiu oteklé a bolestivé na pohmat, mohou být i lehce zarudlé. Jelikož ruka slouží jako pracovní nástroj, toto postižení se především projevuje při ručních pracích, a to nejen při těžké manuální práci, ale i při běžných denních činnostech. Těmito problémy jsou opět častěji postiženy ženy.

Léčba je převážně operativní, u postižení Bouchardovými uzly je možno odstranit výrůstky a poškozený kloub nahradit umělým implantátem.

Heberdenovy uzly

U postižení Heberdenovými uzly se provádí zpevnění kloubu, kdy se odstraňují výrůstky a upravuje se i osová deformita.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI 5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Dobrý den,
chtěl bych požádat o info. Na vysoký tlak jsem dostal lék prestarium neo combi 5. Po cca užívání cca 1 měsíc mě začali bolet klouby, na počátku rameno, poté druhé o měsíc později koleno. Může to souviset s užíváním prestarium neo combi 5? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš stav je nutné vyšetřit na ortopedii, aby se vyloučily degenerativní změny na kloubech a zároveň i zjistíte, jestli má na Váš stav vliv i nově užívaný lék Prestarium Neo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi 5

Postřik česneku močovinou

Postřik močovinou je vhodný na list. Počítejte s tím, že močovina se jako hnojivo pomalu rozpouští, takže začněte s hnojením včas. Používá se pětiprocentní roztok. Běžná dávka je 400 l/ha v pětiprocentní koncentraci, je tedy zapotřebí 20 kg močoviny. To znamená 0,04 l na m², například na 50 m² je potřeba 0,1 kg močoviny, abychom získali 2 l v 5% koncentraci. Můžete používat každých 7–10 dní až do začátku června (naposledy po odhlávkování paličáků). Po odhlávkování (dávkování) se dává poslední dávka.

Při tomto hnojení se používá i smáčedlo. Vhodný je jar. Smáčedla se přidávají k postřikům v koncentraci okolo 0,05 % (půl promile). To znamená 2,5 ml na 5 litrů. Víc ho určitě nedávejte. Močovina se používá většinou třikrát, naposledy krátce po odhlávkování. Je docela dobré přidat k močovině nějakou pomocnou látku, která zlepšuje kondici rostlin. Po postřiku by nejméně 6 hodin nemělo pršet, je tedy lépe počkat, až bude počasí stálejší.

Zdroj: Postřik česneku

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi GELOREN DÁVKOVÁNÍ PRO ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Doležalová.

Prosím o správné dávkování gelorenu pro koně-pro člověka,jaké užívat množství denně při váze 86 kg,nemám s tímto přípravkem prozatím vůbec žádnou zkušenost,předem děkuji za pomoc.J.Doležalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Já si geloren kupuju a používám jednu oranžovou tabletu denně. Tabletu rozčtvrtím nožem a pak normálně rozkoušu a spolknu. Používám to vždycky tři měsíce 90 tablet, pak chvíli přestávka a znovu tři měsíce. Od té doby neznám bolesti v kloubech.

Zdroj: diskuze Geloren dávkování pro člověka

Pátá nemoc u dospělých

Pátá nemoc postihuje i dospělé jedince. Inkubační doba je 1–2 týdny. V této době se virus pomnoží v dýchacích cestách a dostává se dále do kostní dřeně, kde působí útlum její činnosti. U zdravých dospělých není tento útlum výrazný, ale u lidí s poruchami krvetvorby může dojít v této fázi k vážným komplikacím. Pak se virus dále šíří do kloubů a kůže. V kloubech způsobí drobný zánět, který se projevuje symetrickými bolestmi především periferních kloubů. Tyto potíže odeznívají do jednoho měsíce.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Diskuze

V diskuzi WARFARIN - TĚLESNE POCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, rada bych vedela jake negativni ucinky prozivate. Muj manzel je na Warfarinu novaček-teprve mesic. Citi se velice špatne. Nejdrive mel otekle pouze kotniky, pak lytka ted uz cele nohy. Dale ma primo obri tvrde bricho, ktere ho boli. Popraskala mu i kuze na bocich a ma vyrazku. Velice zhubnul ale to bricho je extremni. Dale ma prujem a to asi tak 10x denne. Jeste bere tedy Lasix na odvodnovani, prasky na tlak a srdce a na zaludek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobry vecer.Ja mel take otoky kotniku,kolen,loktu a zapesti.Nakonec to byla prechozena borelioza v kloubech.At si necha udelat test.

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Proč se říká močovina v krvi

Urea – močovina v krvi – je univerzální produkt odpadního metabolismu. Játra přijímají různé odpadní látky a vyrábějí z nich právě močovinu. Močovina je potom z jater vypuzena do krve a unášena do ledvin, kterými je odstraněna z organismu pryč. Zvýšené hodnoty močoviny tak ukazují na poškození ledvin.

Močovina (urea) je v lidském organismu nejvýrazněji spojena se dvěma orgány – játry a ledvinami. Játra jsou bohatě prokrvený mohutný orgán, zavěšený pod pravou brániční klenbou. Jaterní buňka je místem, kde probíhá mnoho různých chemických reakcí. Mezi ně patří například zpracovávání živin, výroba a inaktivace hormonů, tvorba žluči, odstraňování toxických látek z krve, tvorba látek zajišťujících srážení krve, zásobní funkce a mnoho jiných. Ledviny také produkují hormony a látky důležité pro správnou funkci těla, ale jejich hlavní funkcí je definitivní odstraňování nepotřebných a škodlivých látek močí. Mezi tyto látky patří i močovina.

Snížení hladiny močoviny v krvi není problémem. Naopak zvýšení koncentrace v krvi je varovným znamením, že něco není v pořádku. Obecně lze říci, že čím vyšší je množství močoviny v krvi, tím závažnější bude postižení ledvin. Ledviny nezvládají filtrovat krev a zbavovat organismus močoviny, která přebývá v krvi. Společně s močovinou se kontrolují i hodnoty kreatininu, který se z hlediska posouzení funkčnosti ledvin chová naprosto stejně jako močovina. Příčinou může být akutní nebo chronická choroba ledvin, jejich poškození nebo selhání. Podobné příznaky vyvolá i snížení množství krve, které ledvinami proteče. To může mít více příčin. Jedná se například o městnání krve z důvodu srdečního selhání, o šok, stres a o stavy, které jsou spojeny se ztrátou tekutin, tedy popáleniny a krvácení. Dále je to překážka v odtoku moči, například močové kameny v močovodu. Jinou možností může být zúžení ledvinné tepny, která přivádí krev. Zúžení je nejčastěji způsobeno ukládáním tuku do stěny cévy, tedy aterosklerózou. Rizikovými faktory pro rozvoj aterosklerózy jsou vysoký věk, kouření, vyšší množství cholesterolu, vysoký krevní tlak, pohlaví (muži častěji) a genetická výbava. Zvýšené množství močoviny může být také výsledkem nadměrné konzumace bílkovin.

Zdroj: Zvýšená kyselina močová hodnoty

Diskuze

V diskuzi KUKBUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

dobry den muzete mi prosim poradit nebo aspon rici duvod proc mi krupe vsude na mim tele?? a nebo jak by to mohlo prestat??? a neopotrebava se tim nahodou krupavka?? dekuji za odpoved nashledanou

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dz.

Dobry den, pricinu muzete hledat v kloubech nebo v mekkych tkanich, tj. ve slachach a svalech. Blizsi informace Vam rekne odbornik, ktery Vas vysetri a naordinuje vhodnou lecbu.

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Přírodní léky na dnu

Můžete vyzkoušet obklady z vrbovky úzkolisté – přikládejte je na bolestivé klouby. Dále se doporučuje kombinace kořene lopuchu, celerových semínek, řebříčku a túje, kterou můžete užívat ve formě kapslí nebo tinktury. Nebo pijte třikrát denně sklenici vody se dvěma lžičkami semene miříku celeru nebo sadce nachového. Zbavíte tak tělo přebytečné kyseliny močové. Nepijte však bylinné čaje, jestliže vám lékař předepsal léky obsahující kolchicin.

Další možností je čaj z kopřivy nebo čaj z plavuně vidlačky, a to i tehdy, kdy se již ukazují změny v kloubech. Podle paní Marie Treben je vhodné užívat 3x denně 1 lžičku švédských kapek v čaji z kopřivy a přesličky.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Jak léčit kyselinu močovou

Usazování kyseliny močové na kloubech lze zabránit léky, ale hlavně dietou. Bohužel budete muset vyřadit z jídelníčku určité potraviny. Vysoké množství kyseliny močové v krvi způsobuje jednu z nejbolestivějších forem artritidy, a to je dna. Což je vlastně nemoc kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění, kdy ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Často se projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postiženými místy jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo přílišnou konzumací alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, kdy se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem. Ve většině případů se vyšší koncentrace kyseliny močové vyskytuje u mužů. Ženský organismus si s ní umí poradit lépe. Tato kyselina je špatně rozpustná ve vodě.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty

Bolest kloubů a kostí

Bolesti kloubů neboli artralgie mohou vznikat z velkého množství příčin. Při intenzivní nebo trvalejší bolesti kloubů je proto vhodné navštívit lékaře, který se vás bude ptát hlavně na charakter bolesti, jestli je tupá, bodavá, ostrá, zda vznikla náhle, či postupně, zda je závislá na pohybu, zda vzniku bolesti předcházel úraz, nebo jestli máte i jiné problémy, například zvýšenou teplotu, pocení, změny na kůži a podobně. Dále bude možná potřebovat i jiná vyšetření jako rentgen, krevní testy nebo i punkci kloubu.

Z příčin, které se typicky projevují bolestí kloubů, je nejčastější asi dna. Jedná se o metabolické onemocnění, které se dá léčit tabletami. Většinou se bolesti objevují v kloubu mezi palcem u nohy a zánártní kůstkou. Kloub je oteklý, teplý, rudý a velmi bolestivý. Potíže se nejčastěji objevují ráno. Důvodem potíží je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, její sůl se ukládá v kloubech, což vyvolává zánět.

Dalším důvodem bolesti kloubů může být revmatoidní artritida, jinak také revma. Jde o jakési neinfekční záněty, které způsobuje naše vlastní imunita, přičemž imunitní systém ničí vlastní tkáně. Nevíme přesně, jak a proč se to stává, někteří uvažují o genetice, jiní o předešlé infekci. Vyskytuje se hlavně u žen středního věku, nejčastěji jsou postiženy drobné klouby ruky, zápěstí a hlezenní kloub. Onemocnění začíná velmi nenápadně, většinou ranní ztuhlostí kloubů.

Možným důvodem je i artritida. Ta se dělí na infekční a neinfekční. Co se týče infekčních zánětů kloubů, nejvýznamnější jsou bakteriální záněty, ale existují i záněty virové. Infekce se do kloubu dostane s krví z jiného zaníceného ložiska v těle nebo přestupem z okolí, například pokud se vedle kloubu nachází zanícený sval. Může se sem ale dostat i otevřeným poraněním, méně často lékařským zákrokem, při punkcích nebo operacích kloubu.

Osteoartróza je další onemocnění pohybového aparátu, které postihuje klouby. Může vést až k invaliditě. Vyskytuje se hlavně u lidí v pokročilém věku. Nejvíce se objevuje na velkých nosných kloubech (kolenní, kyčelní), na drobnějších kloubech ruky nebo na meziobratlových ploténkách páteře.

Dalšími diagnózami s bolestmi kloubů je například psoritická artritida, tedy postižení kloubů u lupénky, dále erozivní artritida při zvýšené činnosti příštítných tělísek nebo takzvaný tenisový loket.

Léčba je vždy individuální dle stanovené diagnózy.

Zdroj: Bolest kloubů

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Kyselina močová a nemoc dna

Vysoké množství kyseliny močové v krvi způsobuje jednu z nejbolestivějších forem artritidy, a to dnu. Což je vlastně nemoc kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění, kdy ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se kyselina usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Často se bolest projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postiženými místy jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká v důsledku nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo přílišné konzumace alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP