Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

LÉKY NA KYSELINU MOČOVOU

OBSAH

dietní recepty na kyselinu močovou

Funkce přístroje pro domácí testování

  • Přesný a spolehlivý výsledek testování;
  • Rychlé testování kdekoliv a kdykoliv potřebujete;
  • Kompaktní a lehké ochranné pouzdro na přenášení;
  • Multifunkční měřič z kapky krve;
  • G znamená krevní glukózu;
  • C znamená cholesterol;
  • U znamená kyselinu močovou;
  • Testovací funkce: G, C, GU, GCU.

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi PROSÍM O POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Už delší dobu mě bolí klouby,píchá mi v nich - zápěstí a malé klouby rukou a nohou, a v současnosti i rameno pravé ruky.V roce 2012 jsem si trochu narazila nohu a asi za den v noci - k ránu mi ukazováček levé nohy strašně natekl, zčervenal. Byla to neskutečná bolest. V nemocnici RTG vyloučili zlomeninu a řekli,že je to naražené. Podobné situace se opakovaly - většinou náraz do kloubu a poté v noci bolest.Myslím, že jedna nemoc maskuje druhou.Náraz nebo artróza. V krvi nebyla zjištěna vyšší hodnota kys. močové a MUDr mi řekl z RTG, že mám artrózu. Taky mám vypozorováno, že po požití většího množství masa, ryb nebo alkoholu mám větší bolení v určitém kloubu. Jím spíše hodně zeleniny a ovoce, maso občas a alkohol - tak skleničku vína za týden.Vícekrát jsem na revmatologii říkala, jaké mám příznaky, ale jsem neustále přesvědčována,že DNU mít nemůžu, protože neodpovídám věkem , pohlavím( je mi 51 let a už nemám menstruaci). Klouby mě bolí, pak je to čas od času horší - ohromná bolest, po nějaké době mého léčení to odezní. Více bolestivé to je v zimě a v létě. Nesnesu teplé zábaly.Tak zde vznáším dotaz zda to může být DNA. Na revmatologii tvrdí, že ne. Kam jinam se můžu obrátit k posouzení. Za odpověď děkuji. Radka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Stačí zajít za obvodním lékařem a ten předepíše odběr krva na kyselinu močovou. Zajímalo by mě jaký typ jim přijde vhodný na Dnu, je mi 41 a teď mi byla zjištěna vysoká hladina kyseliny močové a jsem tudíž ohrožená propuknutím Dny. Zajděte tam, může vám pak pomoci dieta a léky snížit kyselinu močovou a můžete mít klid.

Zdroj: diskuze Prosím o pomoc

Cena a prodej

Domácí test na kyselinu močovou provedete pomocí multifunkčního monitorovacího systému EasyTouch. Tento přístroj i náhradní testovací proužky jsou běžně dostupné v síti lékáren po celém Česku. Objednat si je můžete i na internetu, kde obvykle získáte lepší cenu. Zde je odkaz na seznam internetových nabídek včetně aktuální prodejní ceny: Multifunkční monitorovací systém EasyTouch cena.

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.

Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Prodej

Zde můžete koupit Proužky EasyTouch – kyselina močová, určené pro přístroj EasyTouch.

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.

Mám skušenosti že je jedinečná na dnu rozmíchat lze lžičku ve vodě a vypít místo léků a pak můžete pít klidně i pivo a nemusíte dávat peníze za chemikallie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Beru verfarin, mám léky na nemocné srdíčko a našli mi vysokou kyselinu močovou v krvi mohu pít jedlou sodu když nechci další chemii do těla

Zdroj: diskuze Jedlá soda jako lék

Jak probíhá odstranění kyseliny močové z těla

Kyselina močová je produkt rozpadu purinů, které jsou součástí mnoha potravin. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi se označuje jako hyperurikémie. U některých lidí s hyperurikémií se vyvine dna. V případě, že ledviny nejsou schopny eliminovat kyselinu močovou, probíhá krystalizace a vznikají usazeniny kolem kloubů, což vede k zánětu kloubů. Existují prostředky, které mohou pomoci eliminovat kyselinu močovou a zlepšit zdravotní stav. Měli byste především změnit svůj životní styl a stravu. Ujistěte se, že konzumujete zdravou výživu bohatou na čerstvou zeleninu a ovoce. Vyhněte se masu, mořským plodům a celým zrnům. Také byste měli omezit konzumaci alkoholu, potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a zpracovaných cukrů, jako je například fruktózovo-kukuřičný sirup. Ujistěte se, že pijete hodně vody. Pokud bude vaše tělo hydratované, bude eliminovat toxiny a nadměrnou kyselinu močovou, popíjejte nejlépe přírodní šťávy, vodu a bylinné čaje. Důležitá je duševní hygiena a pro snížení stresu je dobré zapojit do běžné rutiny jednoduché pohybové aktivity.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

co mám jíst když užívám warfarin a skoro veškerá zelená zelenina je pro mně tabu a navíc nesnáším všechny léky na tu kyselinu močovou prosím porad te mi sami doktoři neví děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není pravda, že když užíváte Warfarin, tak nemůžete žádnou zeleninu. Při léčbě Warfarinem máte stanoven denní limit pro příjem vitamínu K na 90 mikrogramů. To jsou například tři zelné listy a nebo také 2 velké okurky salátovky nebo 10 velkých rajčat a nebo jeden ledový salát. Schválně si vzpomeňte, jestli takové množství zeleniny sníte každý den?
Při zvýšené kyselině močové nejvíce vadí maso, vnitřnosti, alkohol a kakao. Maso můžete nahradit čočkou, hrachem, cizrnou a fazolemi. Více používejte vajíčka, především bílky. A chroupejte nesolené arašídy. Ani jedna ze zde uvedených potravin neovlivňuje Warfarin, protože obsah vitamínu K je v nich zanedbatelný.
Zvýšená kyselina močová je důsledkem slabé funkce ledvin. Pijte proto více vody, než je pro vás přirozené. Když byste se teď napila sklenice vody, tak pokaždé si dejte ještě jednu navíc - na sílu. Nastavte si budík, který vám přes den bude pípat každou hodinu, aby vám připomněl, že se máte napít.
Držet dietu na kyselinu močovou i při Warfarinu znamená myslet jinak. Udělejte tento krok, a začněte přemýšlet nad svou stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Mam kyselinu mocovou 447 coz je moc mam uzivat omega 3 . Děkuji za odpoved.Itena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Dna a její léčba léky na předpis

Dna je forma zánětlivé artritidy projevující se opakujícími se záchvaty zčervenání, bolesti, horkosti a oteklosti kloubů. Obvyklým výsledkem je ztuhlost a otok. Někdy lidé mohou pociťovat akutní bolest a otok, který se vyskytuje několik málo hodin. Ve většině případů je příčinou dny přetížení kyselinou močovou. K tomu dochází z důvodu neefektivního odstraňování odpadu nebo nadměrné tvorby této kyseliny.

K léčbě dny se používají léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika, analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby nedošlo k tvorbě močových kamenů.

Během léčby se musí dbát na dostatečný přísun tekutin, protože dostatek tekutin omezuje tvorbu kyseliny močové.

Alopurinol je lék, který blokuje enzym xanthinoxidázu, který je odpovědný za tvorbu kyseliny močové. Alopurinol snižuje i nadměrnou syntézu purinů v těle.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eman.

Prolívám se už 2 týdny nálevem z bobkového listu, vrchem spodem
což znamená, že piju půl litr denně a prolejvám se klystýrem
Bude to stačit na snížení hladiny kyseliny močové, kterou mám taky hraniční? /přes 420 nm/litr v krvi/
chytnul sem jakési osypky, přes kůži se to čistí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osypky můžou být zprávou od vašeho těla, že není vše úplně v pořádku. Když máte dnu, tak můžete žít normální život a neměl byste dělat tyto nárazové čistící cykly. Kyselinu močovou lze snížit v první řadě dietou. Pokud to nejde, tak jsou k dispozici léky na její korekci. Všechno má své vedlejší účinky, i to prolévání se odvarem. Může při tom dojít k úbytku životně důležitých minerálů a k porušení biologické rovnováhy v tlustém střevu. Ani jedno není prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbynek.

Děkují za odpověd

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Testovací funkce

Glukóza v krvi

  • Rozsah měření: 20-600 mg/dl
  • Čas testu: 10 sekund
  • Objem vzorku: > 4 μl
  • Paměťová kapacita: 200 výsledků testů

Cholesterol

  • Rozsah měření: 100-400 mg/dl
  • Čas testu: 150 sekund
  • Objem vzorku: > 15 μl
  • Paměťová kapacita: 100 výsledků testu pouze pro cholesterol nebo 50 v případě multifunkčního testování 3 v 1

Kyselina močová

  • Rozsah měření: 3-20 mg/dl
  • Čas testu: 20 sekund
  • Objem vzorku: > 4 μl
  • Paměťová kapacita: 100 výsledků testu pouze pro kyselinu močovou nebo 50 v případě multifunkčního testování 3 v 1

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Obsah balení

  1. Měřič EasyTouch
  2. Puncturer (odběrové pero)
  3. Lanceta
  4. Kontrolní proužek
  5. Baterie
  6. Pouzdro na zip
  7. Uživatelská příručka
  8. Kniha měření
  9. Záruční list
  10. Testovací proužky

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vraná.

Děkuji, ..

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Čaj na dnu

Čaj na snížení kyseliny močové se připravuje z jalovce a černého bezu. Jalovec je močopudný a černý bez podporuje vyměšování potu, přičemž oba způsoby vedou ke zvýšenému vylučování kyseliny močové.

Rozdrtíme deset kuliček jalovce a bezu, zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a necháme deset minut odstát. Léčba by měla probíhat jen v případě zdravých ledvin. A jedinec se zdravými ledvinami by neměl čaj konzumovat déle než šest až osm týdnů. Jalovec totiž dráždí i zdravé ledviny. Kuličky černého bezu musí být zralé, nezralé kuličky působí lehce jedovatě.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vraná.

Co pohanka může se jíst při zvýšeném nalezu kyseline močové

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak byste měla dávat pozor na celkový příjem purinů ve stravě. Denni limit pro příjem purinů je 400 mg. Pohanka patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů surové pohanky obsahuje 53 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Měření kyseliny močové doma

Jakmile puriny uvolní kyselinu močovou, většina z nich je rozpuštěna v krvi a transportována do ledvin, kde jsou z těla odstraněny močí. Část kyseliny močové také opouští tělo přes defekaci. Pokud je tento proces narušen, tělo může produkovat příliš mnoho, nebo naopak příliš málo kyseliny močové.

Testy kyseliny močové se obvykle provádějí, aby pomohly určit základní příčinu abnormálních hladin kyseliny močové. Měřením množství kyseliny močové v těle může lékař zhodnotit, jak dobře tělo produkuje a odstraňuje kyselinu močovou. Lékař může provést krevní test na hladinu kyseliny močové nebo může testovat kyselinu močovou pomocí vzorku moči. Lékař obvykle doporučuje test moči, pokud se projeví příznaky, které způsobují zvýšení hladiny kyseliny močové.

Zvýšené množství kyseliny močové v moči často signalizuje onemocnění dnou. Tento stav je charakterizován silnou bolestí a citlivostí kloubů, zejména těch v prstech a kotnících. Mezi další příznaky dny patří: otok v kloubu, zčervenání nebo zbarvení pokožky kolem kloubu, kloub horký na dotek.

Test moči, respektive kyseliny močové, může být také použit k monitorování vašeho stavu, pokud podstupujete chemoterapii nebo radiační léčbu. Tato léčba totiž může vést k akumulaci kyseliny močové v těle.

Zdroj: Domácí test na kyselinu močovou

Jak vyplavit kyselinu močovou z těla

Nejdůležitější zásady:

  • Dodržujte dietu – omezte příjem purinů, alkoholu, pijte dostatečné množství tekutin.
  • Pijte čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy, hlavně šťávu z třešní, jahod, celeru – neutralizují kyselinu močovou.
  • Do svého jídelníčku zařaďte i zrniny, semena a ořechy.
  • Nejezte smažená jídla, pražené ořechy ani jiné poživatiny s obsahem oleje, který prošel varem. Oleje po vystavení vysokým teplotám žluknou a žluklé tuky rychle ničí vitamin E, což má za následek zvýšenou tvorbu kyseliny močové.
  • Užívejte vitaminové doplňky – deficit některých živin může vyvolat záchvat dny. Nedostatek kyseliny pantothenové (vitaminu B5) může značně zvýšit hladinu kyseliny močové. Podle studie provedené s využitím pokusných zvířat bylo prokázáno, že výživa chudá na vitamin A způsobuje vznik dny. Nedostatek vitaminu E způsobuje poškození buněčných jader, což má za následek vznik kyseliny močové.
  • Z bylinek používejte vojtěšku, kopřivu, lopuch – snižují hladinu kyseliny močové.
  • Užívejte bromelin, omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje – mohou snižovat hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňuje také vitamin C a E.

Zdroj: Léky na snížení kyseliny močové

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Při zjištění zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi jde ve většině případů o příznaky nějakého onemocnění nebo sdělení, že se s naším tělem něco děje. Odhalí nám například:

  • onemocnění dnou
  • nadbytečný příjem purinů ze stravy – jíme hodně masa, vnitřností
  • mentální anorexii, hladovění
  • zánět plic, lupénku, leukémii
  • vysokou tělesnou zátěž
  • nedostatečné okysličení tkání
  • selhání ledvin
  • otravu olovem, kadmiem, beryliem
  • zvýšenou funkci štítné žlázy, obezitu, cukrovku
  • užívání některých léků – nízké dávky kyseliny acetylsalicylové, odvodňovací léky (levodopa, fenytoin, nikotinová kyselina, methotrexát)

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Jak léčit kyselinu močovou

Usazování kyseliny močové na kloubech lze zabránit léky, ale hlavně dietou. Bohužel budete muset vyřadit z jídelníčku určité potraviny. Vysoké množství kyseliny močové v krvi způsobuje jednu z nejbolestivějších forem artritidy, a to je dna. Což je vlastně nemoc kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění, kdy ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Často se projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postiženými místy jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo přílišnou konzumací alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty

Léčba dny bylinkami

Organismus nemocného není schopen vyplavit ven z těla dusíkaté produkty metabolismu (puriny), které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové, a to v důsledku nedostatku trávicího enzymu urikázy (oxiduje kyselinu močovou) a většinou naprosto nevhodného jídelníčku a oslabené funkce vylučovacího ústrojí. Kyselina močová se pak zcela nevyloučí ven z organismu a část se v krystalické formě usazuje v kloubech a jiných málo prokrvených tkáních nebo se ukládá ve formě močových kamenů. V krvi se pak nachází velké množství kyseliny močové, postižený kloub nateče, zrudne a intenzivně bolí, nehledě na případné záchvaty. Naprosto nezbytná je úprava jídelníčku (bez masa, piva, vína a tvrdého alkoholu), úprava překyselení organismu, změna životního stylu, podpora vylučování, dodržování pitného režimu (litry pramenité vody) a průběžná detoxikace.

K tomu dobře poslouží například tinktury Fazol, Kukuřice, Plavuň a Tužebník, které snižují produkci kyseliny močové. Základem úspěchu je i pitná rašelina pro celkovou detoxikaci.

Potraviny, které byste měli jíst:

  • kurkumin – jde o silný protizánětlivý prostředek, který je důležitý při ochraně ledvin;
  • bromelain (v ananasu) – má analgetické a protizánětlivé účinky;
  • lněné semínko – pomáhá snížit hladinu kyseliny močové v krvi.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Kyselina močová hodnoty

Hodnoty kyseliny močové v krvi se zjišťují odběrem krve ze žíly z ruky (vyšetření séra) nebo sběrem moči za 24 hodin. Měly být následující:

  • novorozenci 0–6 týdnů: 143–340 μmol/l (sérum)
  • kojenci 6 týdnů – 1 rok: 120–340 μmol/l (sérum)
  • děti 1–15 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži 15–110 let: 220–420 μmol/l (sérum)
  • ženy 15–110 let: 140–340 μmol/l (sérum)
  • muži, ženy 15–110 let: 1,5–4,5 mmol/d (moč)

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP