Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

KRŮTÍ MASO A PURINY

OBSAH

krůtí maso puriny

Vařené krůtí maso

Ingredience: 160 g krůtího masa, 100 g jablek, 20 g křenu, 1 kávová lžička jablečného octa, sůl, 1 l vody

Postup: Maso omyjeme, vložíme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Hotové maso podáváme s nastrouhanými jablky smíchanými s křenem. Jablka s křenem můžeme dochutit octem.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Masová pomazánka

Ingredience: 20 g másla, 1 špetka pažitky, 1 špetka petržele kudrnky, 50 g smetanového taveného sýra, sůl, 150 g krůtího masa, 1 l vody

Postup: Uvaříme krůtí maso, umeleme a smícháme s máslem, taveným sýrem a osolíme. Řádně rozšleháme. Pomazánku ozdobíme pažitkou nebo zelenou petrželkou.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Krůtí plátek na másle

Ingredience: 1 polévková lžíce citronové šťávy, 200 g krůtích prsou, 15 g másla, sůl, 250 ml vody

Postup: Maso pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Vložíme do teflonové pánve vhodné do trouby, mírně podlijeme vodou a pečeme doměkka. Na upečené maso naklademe kousky másla. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Diskuze

V diskuzi NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána Kopčilová.

Při zvýšeném množství kyseliny močové v krvi je možné konzumovat drubeží maso Kuře, slepici, krůtí maso/ králičí maso

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena Mazancova.

Jake mado mohu jist a mohu sunku 92%

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Přírodní krůtí plátek s kuskusem

Ingredience: krůtí prsa, kuskus, olej, sůl, bylinky, máslo, mrkev, celer, petržel, rozinky, kysaná smetana

Postup: Krůtí prsa naklepejte a zprudka orestujte na kvalitním olivovém oleji. Solí šetřete, okořeňte maso bylinkami. Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi orestujte zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidejte hrst rozinek a promíchejte s kuskusem. Na talíř dejte dva až tři kopečky kuskusu, přelijte kysanou smetanou a přidejte přírodní plátek.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem MNOŽSTVÍ PUPINŮ U KRŮTÍHO MASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paclíková.

Prosím nikde jsem nenašla množství purinů u piva a červeného vína, i když se toto nedoporučuje. Dále jsem nenašla množství purinů u krůtího masa.
Děkuji za odpověď

Blanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krůtí maso s kůží má obsah purinů kolem 150 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné.
Pivo obsahuje 14 mg purinů na 100 ml, zároveň má tu vlastnost, že v těle zadržuje kyselinu močovou a tím zhoršuje dnu. Proto je pivo při dně absolutně nevhodné.
Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu, je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Množství pupinů u krůtího masa

Technologická úprava pokrmů

Za vhodné technologické zpracování při onemocnění dnou se považuje dušení nebo vaření ve větším množství tekutiny, aby se vyplavily puriny. Grilování a smažení je z tohoto důvodu nevhodné.

K dochucení je možné použít různé druhy bylinek nebo maso můžeme naplnit různými druhy zeleniny, například rajčaty, paprikami, bramborami, kedlubnami.

Masové vývary a dráždivá koření se nedoporučují.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVÉ MASO A KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Matičková.

Dobrý den.
Nikde jsem nenašla jestli můžu nahradi,t při zvýšené hladině kyseliny močové, maso masem sojovým. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové maso má na dnu stejné účinky, jako maso ze živočichů. Sójové maso může při dně sloužit jako náhražka za maso živočichů, ale jen pro zpestření jídelníčku. Sójové maso dnu nijak neléčí, naopak existují nepotvrzené názory odborné veřejnosti, že sójové maso může dnu vyvolat a nebo zhoršit záchvaty dny. Pokud se tedy rozhodnete konzumovat sójové maso, pak v ten den omezte jiné potraviny bohaté na puriny. Určitě není dobré jen tak pro nic za nic úplně přestat jíst živé maso a zcela ho nahradit masem sojovým.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Rizoto

Ingredience: 40 g mrkve, 20 g rostlinného oleje, 1 špetka pažitky, 20 g rajčatového protlaku, 200 g dušené rýže, sůl, 160 g krůtího masa, 500 ml vody

Postup: Na kostičky nakrájíme mrkev, propláchneme rýži. Rýži a mrkev přidáme k masu, promícháme, zalijeme vodou a dusíme, přidáme protlak a prohřejeme. Na talíři můžeme posypat nasekanou pažitkou.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proteinové přípravky a puriny

Červené maso a vnitřnosti

Červené maso obsahuje puriny, a proto by se mělo konzumovat co možná nejméně, to samé platí i o vnitřnostech, hlavně játra, ledvinky a brzlík jsou puriny nabité.

Zdroj: Zakázané potraviny

Diskuze

V diskuzi CO JIST A PIT. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Bouška.

dobry den čekam na operaci močoveho kamene mam 78roku a stale hledam na internetu co mužu jist pit a jakou zeleninu a všude pišou jinak napřiklad špenat kuřeci mrkev vyvar mandarinky kruti maso hovězi hrach čočka a jine. Každy piše jinak i na jidelnich listkach pro dnu a močove kameny. neni to stejna nemoc. děkuji za odpověd bouška jiři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HK.

Dobrý den. Ředím krev po operaci srdeční chlopně warfarinem, mohu si dat mísu LASAGNÍ?

Zdroj: diskuze Co jist a pit.

Puriny v krůtím mase

Krocan obsahuje 62 purinů ve 100 g výrobku.

Příčinou dny je změna v metabolismu bílkovin obsahujících purinové látky. Doporučuje se snížit celkové množství bílkovin na 50–60 g/den, to znamená 0,6–0,8 g/kg hmotnosti. Maso se zařazuje nejlépe jen 1x denně, ostatní bílkoviny se přijímají ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit doporučovaných 90 g před kuchyňskou úpravou. Důležité je omezit zvláště příjem masa mladých živočichů. V období záchvatů je vhodná bezmasá dieta bez dráždivých druhů koření a správná technologická úprava pokrmů.

Typickou příčinou dny je vedle stravy zvýšený příjem alkoholu a také obezita. U obézních pacientů je snaha o redukci hmotnosti. Negativní vliv má i již výš zmíněný nedostatečný příjem tekutin.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.

Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soja a puriny

Zapečené brambory

Ingredience: 500 g brambor, 120 g brokolice, 20 g cibule, 100 ml polotučného mléka, 120 g mrkve, 5 g petrželové natě, 10 g řepkového oleje, 30 g sýru Eidam (cihla 30 %), 100 g krůtího vařeného masa, 1 vejce

Postup: Omyjeme brambory a uvaříme je ve slupce. Současně dáme vařit mrkev, brokolici a maso. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Uvařenou mrkev a maso nakrájíme na kostičky, pokrájíme brokolici, na plátky nakrájíme cibuli a nasekáme zelenou petrželku. Všechny připravené suroviny smícháme a dáme zapéct v zapékací formě vymazané olejem. Po zapečení zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce, zasypeme strouhaným sýrem a znovu zapečeme.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Krůtí maso s těstovinami

Ingredience: 200 g těstovin, 250 g krůtího masa, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, 4 lžičky kremžské hořčice, sůl

Technologický postup: Krůtí maso podle potřeby očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním oleje, kremžské hořčice, soli a pepře. Takto naložené maso necháme uležet a nasát chuť asi 1–2 dny v lednici. Vrtulky uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvaříme „al dente“, scedíme a dáme stranou. Maso orestujeme na teflonové pánvi, můžeme přidat ještě lžičku oleje. Jakmile se maso trochu „zatáhne“, vmícháme připravené těstoviny a osmažíme dozlatova, dokud není maso měkké. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Krůtí s těstovinami podáváme ihned po přípravě, přílohou je pouze čerstvá nebo nakládaná zelenina.

Zdroj: Krůtí maso

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.

Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka obsahu purinů ryby

Puriny v sójovém mase

Sójové maso ve 100 g výrobku obsahuje toto množství purinů: 154 mg.

Zdroj: Sojové maso a nemoc dna

Krůtí medailonky na grilu

Ingredience: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 jablka, 400 g krůtích medailonků, 4 lžičky brusinkového džemu, 4 lžíce oleje, pepř, 1 hlávka libovolného salátu, 2 polévkové lžíce sójové omáčky nebo polévkové koření, sůl

Postup: Medailonky mírně osolíme a opepříme. Z oleje, hořčice a sójové omáčky připravíme marinádu a tou maso potřeme. Maso necháme uležet v chladu cca hodinu. Jablka rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a vzniklé jamky naplníme džemem. Takto připravené půlky jablek zabalíme do alobalu. Maso grilujeme asi 7 minut po každé straně, zabalená jablka pečeme na kraji grilu o něco dříve. Grilované krůtí medailonky servírujeme společně s grilovanými plněnými jablky.

Zdroj: Krůtí medailonky

Recepty s nízkými puriny

Při onemocnění dnou se vyřazují z jídelníčku masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti. Dle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, a to jen hovězí, vepřové zadní. Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, zelený hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny. V jídelníčku u cukrovky (diety při diabetes mellitus) je nutné se vyvarovat sladkých jídel, sladkostí a zařazovat ve správně odváženém množství sacharidové potraviny. Sacharidovými potravinami jsou myšleny obiloviny, mlýnské a pekárenské výrobky (pečivo), brambory, těstoviny, rýže, knedlíky, noky.

Kuřecí prsa s celerovými hranolky

Ingredience: 500 g krůtích prsou, 1 celer, sůl, pepř, sýr podle chuti nakrájený na plátky

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Do každého kousku vložíme na plátky nakrájený sýr a zarolujeme. Propíchneme párátkem, opečeme zprudka na pánvi a pak dáme péct. Celer nakrájíme na hranolky a pečeme doměkka.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Krůtí guláš s hráškem

Ingredience: 500 g krůtího masa, 2 lžíce hladké mouky, 150 g konzervovaného hrášku, mletá sladká paprika, olej, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 1 cibule, mletý pepř, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli jemně nasekáme, česnek utřeme se solí. Na oleji zpěníme cibuli, přihodíme nakrájené maso a opečeme. Přidáme česnek a 3 lžíce kečupu. Vše ještě chvíli restujeme. Poté přisypeme kmín a papriku. Maso zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Když je maso měkké, přidáme do hrnce malou scezenou plechovku hrášku a krůtí guláš s hráškem zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, vše povaříme a dochutíme. Krůtí guláš s hráškem podáváme s rýží. Porce na talíři zdobíme trochou strouhaného sýra.

Zdroj: Krůtí guláš

Krůtí maso na houbách

Ingredience: 4 plátky krůtího masa (řízky), 2 lžíce oleje, 300 g hub, 4 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička zeleninového bujónu, 1 dl bílého vína, 2 dl drůbežího vývaru, 2 lžíce nasekané petrželové nati, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Maso omyjte a osušte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Obalte každý plátek v hladké mouce a opečte z obou stran v hlubší pánvi na rozehřátém oleji. Přidejte oloupaný, na plátky nakrájený česnek, očištěné nakrájené houby, podlijte vývarem nebo vodou s přídavkem bujónu a vínem. Zvolna duste, dokud nejsou maso i houby měkké. Nakonec vmíchejte zelenou petrželku. Podávejte s rýží, bramborami nebo jen pečivem.

Zdroj: Krůtí maso

Jak správně konzumovat maso při dně

Puriny samy o sobě nejsou problém – puriny jsou produkovány přirozeně v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém je v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna, případně záchvat dny.

Máte-li výše uvedené potíže, měli byste držet dietu chudou na puriny, tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů, jedná se především o alkohol a nasycené tuky.

Nízkopurinová dieta je vhodná pro každého, kdo:

  • potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi;
  • trpí ledvinovými kameny;
  • má náběh nebo už onemocněl dnou.

Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Ta podporuje trávení a snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Odborníci doporučují 8 a více sklenic vody denně.

Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Důležité je omezit potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy a vyřadit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.

K nejběžnějším zdrojům purinů patří maso z mladých zvířat, zvěřina, smažená a grilovaná masa, uzeniny, masové polévky a vývary, vnitřnosti, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, celozrnné výrobky a alkohol.

Ze zeleniny má vyšší obsah purinů špenát, kapusta, houby, rebarbora, česnek, křen a chřest, ale jsou i studie, které zpochybňují, že by běžná konzumace zeleniny skutečně významně zvyšovala riziko vzniku dny.

Nejznámější příčinou zvýšení kyseliny močové je nadměrná konzumace masa. Puriny, které jsou v mase obsaženy, se vyplavují do vody, a proto je u masa důležitá jeho úprava. Nejméně riskantní je maso vařené ve větším množství vody, kterou nekonzumujeme.

Zdroj: Krůtí maso a puriny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP