Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

KŘEN PURINY

OBSAH

káva a puriny

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Dnes jsme na zahrádce vykopali křen, který jsme tam z oddenku před dvěma roky zasadili, abychom ho použili při nakládání okurek.Křen ale skoro nepálí
a vůbec není štiplavý. Mohli jsme ho s něčím zaměnit nebo je to něčím jiným?
Děkuji za zprávu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ola Hrušková.

Dobrý den, loni jsem sterilizovala Křen podle návodu, bohužel stratil stiplavost, pálení, prostě chuť, co Křen na mít. Jak uchovat Křen aby zůstal silný(stiplavy) po celou dobu a to do další sezóny. Děkuji

Zdroj: diskuze Křen

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vandenberk.

Dobrý den.Chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně křenu.Letos jsem si chtěl naložit hlávkový zelí s křenem.Křen jsem si tyčovým mixérem na jemno rozdrtil a uzavřel do sklenic s uzavíratelným víčkem a uložil do ledničky.Křen byl kupovaný v marketu a měl dost velkou sílu.Druhý den jsem ho chtěl použít a uplne z něho vyprchala ta síla.Tak mám zelí s křenem a není to vůbec cítit.Nedávno k pečenýmu kolenu jsem do předu dal očistěný křen na dva dny do vody a stalo se úplně to samý tak nevím kde je chyba.Prosím o radu co dělám špatně.Předem děkuji za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
mám podobnou zkušenost, že když nastrouhám křen, který uzavřu do sklenice, tak do druhého dne křen vyčichne. Tuto zkušenost mám pouze u kupovaného křenu, když se mi poštěstí a křen vykopu přímo ze země, tak ten vydrží. Vyplývá z toho to, že v obchodech kupujeme velmi nekvalitní křen, který nemá patřičné složení.

Zdroj: diskuze Křen

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem DNA A VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Charvátova.

Prosím můžu s nemocí DNA jist KUSKUS,Červenou řepu,Křen,cibuli a česnek?Děkuji za odpověď zdraví Renáta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I když máte dnu, tak můžete jíst co chcete, jen některé věci smíte jenom po troškách. Důležité je hlídat si obsah purinů v potravinách. Obvykle, co má mnoho bílkovin, bude mít i vysoké puriny.
Kuskus, křen, cibule a česnek mají jen málo purinů, takže je můžete jíst dle libosti bez omezení.

Červená řepa sice obsahuje jen malé množství purinů, ale má v sobě oxaláty, které podporují vznik ledvinových kamenů. Dna také podporuje vznik ledvinových kamenů. U červené řepy je tedy třeba hlídat její množství, které by nemělo překročit v průměru půl hrnku nakrájené řepy denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna a vyrážka

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KŘEN SMÍ SE JÍST SPOLEČNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Užívám 15 roků Warfarin, současné době buď s výsledkem hodně rozředěná krev nebo naopak zase jenom 1,8 QICK. došlo u mě i ke kolapsu při nízké hodnotě.
Teď jsem měla chřipku a mám stále ucpaný nos, dočetla jsem se že pomůže křen s citronem. Mohu ho s Warfarinem užívat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, křen s citrónem můžete. Křenu totiž sníte jen malé množství a díky tomu nemůže nijak ovlivnit účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.

mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Vážený pane.
S podobným problémem se "potýkám" již roky a stále se stejným výsledkem.Možná to bude tím,že se tady pěstuje nebo dováží podobný šmejd-jako např. česnek ze Španělska nebo Číny-který za nekřesťanské peníze kupujeme.Já jsem na křenu dost "ujetý" ale to co se tady prodává v poslední době je šmejd nejhoršího zrna,ještě před nějakými deseti roky se nastrouhaný křen,uložený ve sklenici v lednici mohl pálivý konzumovat ještě po několika dnech a dnes jej druhý den můžu vyhodit.Ač jsem se ptal několika lidí co s tím udělat,tak jako odpověď bylo pokrčení ramen.
Velice rád bych získal nějakou zaručenou radu,jako vy !!!! a za tu předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina.

Dobrý den, ano je to přesně tak jak uvádíte i mě se to stávalo s kupovaný křenem a česnekem, nyní mám svůj Křen domácí, je to plevel tak ze ho kam ho dáte tam poroste, ale síla toho křenu se nedá popsat.

Zdroj: diskuze Křen

Nakládaný křen s jablky

Pro nakládaný křen s jablky budete potřebovat asi 3 větší kořeny křenu, 2 větší nebo 3 menší jablka, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli, 1 dl vinného octa a asi 1 až 2 dl vody. Křen i jablka očistěte, oloupejte a nastrouhejte na jemno, jablka samozřejmě bez jádřince. Přimíchejte se všemi surovinami, přendejte do umytých sklenic a zavařujte po dobu 15 až 20 minut.

Zdroj: Strouhaný křen

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Nakládaný křen

Asi nejčastějším způsobem, jak bývá křen uskladňován, je zavařenina. Umožní vám po celý rok si kdykoliv odebrat množství, jaké budete potřebovat. Křen nastrouhejte, zakápněte octem nebo citronem, aby nezčernal. Připravte si nálev z cca půl litru vody, 1 dl octa, špetky soli a 2 lžic cukru. Nastrouhaným křenem naplňte umytou skleničku, zalijte nálevem, uzavřete a na 15 minut zavařte.

Zdroj: Strouhaný křen

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Křen s medem

Křen s medem, nebo také křen nasladko, bývá často připravován jako pokrm pro udržení imunity nebo jako lék proti nemocem při nepříznivém počasí. Nejsou zde tedy jeho chutě a vlastnosti vnímány jako doplněk k pokrmům, ale je konzumován především pro svůj velký obsah vitamínů a léčivých schopností v boji proti kašli a rýmě. Pro jeho přípravu budete potřebovat očištěný, oloupaný a najemno nastrouhaný křen a včelí med. Tyto ingredience smíchejte v poměru 2 : 1. Jedna čajová lžička 2krát až 3 krát denně uleví nejen vám, ale i vašim dětem.

Zdroj: Strouhaný křen

Kde roste křen

Křen pochází z jihovýchodní Evropy, ale jako léčivá rostlina a kořenná zelenina se pěstuje odedávna, dnes prakticky v celé Evropě, rozšířil se i v Severní Americe a dalších oblastech. Setkáme se s ním ve většině venkovských zahrádek, ve velkém se pěstuje v polních kulturách, u nás zejména v Polabí, na Kutnohorsku a Čáslavsku. Na mnoha místech křen zplaněl a jeho porosty vypovídají o dřívějších osídleních. Vyskytuje se hlavně na březích vod, ve vlhkých houštinách a v hlubokých hlinitých půdách, například ve chmelnicích.

Zdroj: Křen

Strouhaný křen s jablky

Křen s jablky nemusí být vždy jen zavařovaný, můžete ho podávat i čerstvý, nebo ho na nějaký čas uskladnit v chladničce. 2 ks křenu a 2 ks jablek oloupejte a najemno nastrouhejte. V míse promíchejte, přidejte špetku soli, trochu pepře a šťávu z citronu. Důkladně promíchejte, můžete podávat nebo naplnit do uzavíratelné sklenice a dát do lednice.

Zdroj: Strouhaný křen

Technologická úprava pokrmů

Za vhodné technologické zpracování při onemocnění dnou se považuje dušení nebo vaření ve větším množství tekutiny, aby se vyplavily puriny. Grilování a smažení je z tohoto důvodu nevhodné.

K dochucení je možné použít různé druhy bylinek nebo maso můžeme naplnit různými druhy zeleniny, například rajčaty, paprikami, bramborami, kedlubnami.

Masové vývary a dráždivá koření se nedoporučují.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP