Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

ESENCIÁLNÍ ŽIVINY

OBSAH

Nepodstatné živiny

Všechny ostatní živiny, které může lidské tělo v dostatečném množství syntetizovat, se nazývají nepodstatné živiny, například škrob, fruktóza, nasycené mastné kyseliny a  cholesterol.

Zdroj: 46 esenciálních živin

Poradna

V naší poradně s názvem 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jeden přípravek, který by obsahoval všech 45 esenciálnch živin, není. Ale pohodlně to složíte ze dvou produktů. V obchodě se sportovní výživou lze koupit výrobky s označením "Essential amino", to je kombinace všech esenciálních aminokyselin ve správných poměrech. A k tomu můžete koupit multivitamin, který obsahuje všechny uvedené minerály a vitamíny. Je dobré také vědět, že všechny esenciální živiny získáte přirozeným způsobem z vyvážené stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Nízkopurinová dieta

Puriny jsou součástí lidského organismu a patří mezi základní stavební prvky DNA a RNA. Problém nastává ve chvíli, kdy narůstající množství purinů nedokáže organismus již odbourat. Puriny najdeme hlavně v živočišných potravinách, jako jsou vnitřnosti (játra, mozeček, krky), ale pozor i na chemické dochucovací směsi, jako jsou například ochucovadla polévek, sójové omáčky, masové kostky a nejrůznější konzervy.

Nízkopurinová dieta má celkem jasná pravidla, jak dosáhnout v potravě nízké hodnoty purinů. Obvykle se udává jako dobré kritérium méně než 200 mg purinů za den. Většina pacientů, které trápí dna, to udělá jednoduše. Prostě ze stravy vyhodí potraviny s vysokým obsahem purinů. Obvykle se snižují porce masa, uzenin, ryb, vnitřností a další potraviny. Při vyřazení tak výrazné skupiny potravin z denní stravy bez náhrady však dojde k tomu, že vzniklá nízkopurinová dieta není plnohodnotná. To znamená, že ve svém celku neobsahuje všechny esenciální živiny, které organismus pro svou činnost potřebuje v určitém množství. Tyto esenciální živiny si tělo neumí vyrobit a musí být dodány potravou. Jen pro představu, těchto esenciálních živin je známo 46. Jsou to vitaminy, minerály a esenciální mastné kyseliny.

Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, kdy se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg, a to syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek za současného dodržení pitného režimu.

Zdroj: Zakázané potraviny

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva K.

Já jsem dostala od kamarádky drahý šampon na vlasy k narozkám. Esenciální šampon od Aloxxi. Vždy jsem musela s běžným šamponem po třech měsících ke kadeřnici, protože mi vlasy hned začaly krepatět. Tento dražší šampon mě ovšem velmi překvapil, vlasy se nekrepatí, jsou krásně zdravé a lesklé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché vlasy

Neesenciální aminokyseliny

Z hlediska syntézy v těle člověka lze aminokyseliny rozdělit na dvě skupiny – esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si člověk (potažmo někteří zástupci fauny, například primáti či drůbež) nedokáže (dostatečně) sám vytvořit a které je tedy nutno přijímat v potravě. Pro každou živočišnou skupinu jsou přitom esenciální jiné kyseliny.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA TLAK A KURKUMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosim vas muzu uzuvat kurkumu,kdyz uzivam leky na vysoky tlak? 3 krat denne pulku Tezeo 40.A jeste propranolol 3 krat denne 1 na esencialni tres?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konzumace kurkumy může snížit krevní tlak u jedinců s onemocněním ledvin. Při pravidelném používání kurkumy a léků na tlak je možné, že krevní tlak poklesne příliš a nebo může kolísat. Informujte o tom svého lékaře, protože možná bude třeba upravit dávkování vašich současných léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na tlak a kurkuma

Semiesenciální aminokyseliny

Arginin a histidin jsou semiesenciální aminokyseliny – jejich syntéza není dostatečná pro podporu růstu. Jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata. Některé esenciální aminokyseliny mohou v těle vznikat, ale jen z jiných esenciálních aminokyselin, například metionin může být syntetizován z homocysteinu, ale na druhou stranu homocystein sám vzniká jen z metioninu.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Diskuze

V diskuzi CO NA KREPATÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

já bych použila na vlasy něco, co obsahuje olivový a avokádový olej, hydrolyzovaný keratin, hedvábné aminokyseliny, vitamin B5, esenciální mastné kyseliny. tyto látky zlepšují stav vlasů doplněním ztracených proteinů a napravením poškozených míst. Vytváří hladké a silnější vlasové vlákno. Na trhu je dnes řada výrobků. Já vyzkoušela masky a šampony od Aloxxi. Vlasy se změnily k nepoznání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na krepaté vlasy

Zdravé oleje

Zdravé oleje promazávají pokožku, která tím dostává zdravější celkový vzhled. Tyto oleje obsahují esenciální mastné kyseliny a udržují všechny živiny z procesu použití k jejich vytvoření. Zdravé oleje jsou lisované za studena, tzn. vyráběny procesem, který zahrnuje pouze lisování, vytápění a stáčení. Jedna až dvě polévkové lžíce denně stačí k získání živin bez přidání nadbytečných kalorií.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.

jake bylinky proti svedeni kuze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO VŠE LZE POUŽÍVAT SMRKOVOU MAST? NA KTERÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zajímá mně na které zdravotní problémy, kromě mykozy nehtů je vhodná smrková mast

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?

Esenciální aminokyseliny – pomůcka

Mnemotechnické pomůcky pro esenciální aminokyseliny: Metoda (Met) Letální (Leu): Lísavá (Lys) Fena (Phe) Trhala (Thr) Trpícímu (Trp) Invalidovi (Ile) Varle (Val)

V anglicky mluvících zemích se údajně používá toto: PVT TIM HALL – jako „Private Tim Hall“ (private zde znamená vojín) Phenylalanine, Valine, Tryptophan; Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine; Arginine, Lysine, Leucine

Další dělení aminokyselin podle R řetězce:

  • alifatické: Gly, Ala, Val, Leu, Ile
  • s OH skupinou: Ser, Thr, Tyr
  • s atomy síry: Cys, Met
  • s kyselou skupinou nebo jejím amidem: Asp, Asn, Glu, Gln
  • s bazickou skupinou: Arg, Lys, His
  • s aromatickým jádrem: His, Phe, Tyr, Trp
  • iminokyselina: Pro

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Potraviny s esenciálními mastnými kyselinami

Esenciální mastné kyseliny přispívají k projasnění kůže, protože udržují zdraví buněčné membrány. Buněčné membrány blokují škodlivé látky, umožňují však živinám přes tyto škodlivé látky projít. Esenciální mastné kyseliny podporují nejen mladistvý vzhled pleti, ale chrání také před poškozením tepen a srdečním onemocněním, které může vést k poškození kožních buněk. Esenciální mastné kyseliny jsou nejlépe známé jako omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny. Nalézají se v rybách (nejvíce losos), lněných semínkách a ve vlašských ořeších.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Diskuze

V diskuzi 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Hodanová.

je možné,prosím ,získat tyto živiny v souhrnu v doplňku stravy
moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Esenciální aminokyseliny pro vegany

Při přísně veganské dietě hrozí nedostatek aminokyselin, je tedy potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny do zásoby, příjem musí být pokud možno stálý.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Diskuze

V diskuzi RŮST VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Vždy jsem používala kvalitní šampóny a vyživující masky, ale přesto mi vlasy padaly a nechtěly růst, vždycky se zastavily u určité délky a pak už se jen více a více třepily konečky. Začala jsem hlavně kvůli vypadávání brát tabletky Donna Hair, které mi doporučila lékárnice, a nejenže se mi už teď po cca. měsíci užívání zastavilo vypadávání, ale omezilo se i třepení konečků, vlasy jsou zdravější a rostou o poznání rychleji, takže bych kromě rad uvedených ve článku doporučila i právě takovouto výživu cílenou přímo na vlasy, která jim dodá zevnitř všechny látky, které vlasy potřebují.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radim.

Tak to jste se trochu přeplatila. Při pohledu na složení můžu říct, že tento výrobek lze poskládat za levnější cenu. Ale to platí snad u většiny těchto speciálních přípravků. Je to cena za pohodlnost- raději lupnu jednu tabletku a zajímá mě nápis na krabičce, než pátrat po složení a gramáži. Mimochodem. Za většinou problémů s kůží a vlasy může špatné spektrum přijatých aminokyselin. Pokud nám bude scházet či nedostávat se jedné jediné nejposlednější esenciální, pak nedokážeme využít dostatečně i těch ostatních. A to nám prozradí jen laboratorní rozbor, nebo pár hodin nad tabulkami- kdy si dáme do souvislosti naše problémy s projevem deficitu té které aminokyseliny.

Zdroj: diskuze Růst vlasů

Banánový peeling

Banánový peeling je velmi užitečný při hloubkovém čištění pleti, obsahuje totiž esenciální olej, který pomáhá pokožku hydratovat a vyživovat. Banánový peeling je k odstraňování odumřelých buněk, nečistot a bakterií velmi vhodný, protože vaši pleť nejenže očišťuje, ale také vyživuje.

Zdroj: Účinky banánu na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem TEZEO 40 A ALKOHOL-DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chci se zeptat,jestli se muze na leky na hypertenzi Tezeo 40 uzit obcas alkohol.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna tableta léku Tezeo 40 obsahuje telmisartanum 40 mg (telmisartan) a používá se k léčbě esenciální hypertenze u dospělých pacientů.
Kombinace telmisartanu a etanolu (alkohol) může zesílit účinky na snížení krevního tlaku. Jinými slovy alkohol a Tezeo 40 může způsobit: bolesti hlavy, závratě, malátnost, mdloby a / nebo změny v pulzu nebo tepové frekvence. Tyto nežádoucí účinky jsou vidět nejčastěji na začátku léčby, po zvýšení dávky, nebo pokud je léčba znovu zahájena po přerušení. Informujte svého lékaře, jakmile se u vás objeví tyto příznaky a přetrvávají po dobu několika dní nebo se stanou problematické. V této době se vyhněte řízení nebo obsluze nebezpečných strojů, dokud nebudete vědět, jak vás léky a alkohol ovlivňují. Rovněž dbejte opatrnosti při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Esenciální oleje

Cílem aromaterapie je posílení celkové přirozené imunity organismu. Oleje s obsahem silic jsou velmi oblíbenou skupinou olejů - působí blahodárně na dýchací ústrojí, což oceníme při častějších výskytech chřipkových onemocnění. Mezi nejčastější prostředky léčby a aplikace éterických olejů patří masáže, inhalace, koupele, aromalampy, obklady, zábaly apod. Lze je tedy použít dvěma základními způsoby a to: inhalací a zevně.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Aminokyseliny tabulka

Požadavky (mg/kg tělesné hmotnosti/den)

  • histidin – kojenci: 28, děti: ?, dospělí: 10
  • isoleucin – kojenci: 70, děti: 28, dospělí: 10
  • leucin – kojenci: 161, děti: 42, dospělí: 14
  • lysin – kojenci: 103, děti: 44, dospělí: 12
  • methionin – kojenci: 58, děti: 22, dospělí: 13
  • fenylalanin a tyrosin – kojenci: 125, děti: 22, dospělí: 14
  • threonin – kojenci: 87, děti: 28, dospělí: 7
  • tryptofan – kojenci: 17, děti: 3, dospělí: 5
  • valin – kojenci: 93, děti: 25, dospělí: 10

Rozeznává se 20 aminokyselin a 3 vzácné aminokyseliny.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Tipy a upozornění

Tímto receptem si vyrobíte dva šálky krému z Aloe vera. Tento krém je vhodný pro všechny typy pleti. Použijte však esenciální oleje, které prospívají vašemu typu pleti. Pro mastnou pleť se například doporučují esenciální oleje z cypřiše a eukalyptu, na suchou pokožku příznivě působí rozmarýn nebo santalové dřevo, normální pleti vyhovuje levandule nebo růže. Také mandlový nebo kokosový olej či kakaové máslo můžete nahradit, a to hroznovým nebo meruňkovým olejem. Vyrobený krém je velmi koncentrovaný, takže vždy stačí nanést jen malé množství, které jemně vmasírujete do pokožky obličeje jednou nebo dvakrát denně, nejlépe hned po umytí jemným čisticím prostředkem.

Na výrobu krému použijte vodu z kohoutku jen v případě, že je to nezbytně nutné. Může totiž způsobit růst plísní na krému, a to i přesto, že ho budete dobře skladovat. Nepoužívejte produkty z Aloe vera na infekci, aby nedošlo k jejímu dalšímu šíření.

Zdroj: Domácí výroba pleťového krému z aloe vera

Pupalkový olej

Dalším přírodním lékem na vaše suché oči je olej z pupalky dvouleté. Olej se získává ze semen rostliny a je používán jako lék po staletí. Je bohatý na esenciální mastné kyseliny, zejména na kyselinu linolovou. Polynenasycené mastné kyseliny jsou považovány za nezbytnou součást organismu, ale tělo si je samo nedokáže vyrobit, proto je tento olej rovněž správnou volbou při dosažení správné funkce nejen zdravých očí, ale i celého těla. Olej je k dispozici ve formě tinktury.

Zdroj: Přírodní bylinky pro suché oči

Sacharidy

Často uváděné jako základní živina, ale ve skutečnosti NEJSOU podstatné. Tělo si dokáže syntetizovat všechny potřebné sacharidy, včetně glukózy z bílkovin a tuků. Základní živiny spolu s uhlohydráty jsou však často pojmenovány základní nebo klíčové živiny. Několik výzkumných skupin v současné době doporučuje získat 55-65% kalorií z uhlohydrátů. To znamená, že i když sacharidy nejsou nezbytné, mohou být zdravou výživou.

Zdroj: 46 esenciálních živin

Složení a nutriční hodnoty

Jeden hrnek sójového mléka obsahuje asi 7 až 8 g bílkovin (tedy podobné množství jako kravské mléko), 3,5 až 4,5 g tuků a 4 až 5 g sacharidů. Bílkoviny sóji obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jedná se tedy o takzvané kompletní bílkoviny. Tuky jsou tvořeny především nenasycenými mastnými kyselinami. Ze sacharidů sójové mléko obsahuje hlavně sacharóza, neobsahuje galaktózu. Sójové mléko neobsahuje rovněž laktózu a cholesterol, obsahuje vlákninu, včetně rozpustných prebiotických oligosacharidů (podporují růst probiotik). Sójové mléko je poměrně chudé na minerály a vitamíny, obsahuje velmi málo železa (navíc obtížně vstřebatelného kvůli obsahu fytátů), zinku, vápníku (vápník je v sójových bobech vázán v pro lidi nestravitelné slupce), vitamínu C a vitamínu B12. Z minerálů obsahuje ještě draslík, sodík, hořčík a fosfor.

Zdroj: Sójové mléko


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP