Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ DNOU

OBSAH

Gordon – alkalická minerální voda

BONAQUA (Coca-Cola), GORDON –alkalická minerální voda z Veselí nad Lužnicí (zásaditá minerálka). Jedná se o vodu obohacenou o minerály. Kvůli množství minerálů se nehodí k přípravě kojenecké stravy. Z chemického hlediska jde o zásaditou minerálku.

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK NA TÝDEN PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie cekalova.

Prosím zohlednit užívání warfarinu, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena Hofmanová.

Kdo má zkušenosti s dnou poradte recepty co stále vařit. Syn má dnu, už nemám žádný nápad. Diky Iris

Zdroj: diskuze Jídelníček na týden při dně

Nejlepší alkalický džbán

Alkalizující džbán na vodu má objem 2 l a zásobník dokáže proměnit 2500–3000 l vody na alkalickou. Má elegantní design vhodný do dveří ledničky.

Charakteristika: nádoba vhodná do dveří chladničky

Objem: 2,0 l

Životnost zásobníku: 2500–3000 l

Maximální ORP: -200 mV

Maximální pH: 7,8–10

Velikost balení: 23 x 13 x 26 cm

Cena: alkalický džbán cena

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jankovičová.

Dobrý den, měla bych otázku ohledně obsahu purinů v potravinách, je to velice zásadní, podle mého, všude si přečtete, že při dietě na dnu nemáte jíst čočku, ale dnes je na trhu několik variant čočky, můj dotaz tedy zní, jaký je rozdíl mezi čočkou zelenou, červenou, černou, žlutou? Jako má každá jiný obsah minerálů, vitamínu, jednotlivých živin a jinou energetickou hodnotu, má každá i jiný obsah purinů?
Děkuji
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak jde čas, tak přicházejí nové výzkumy k onemocnění dnou a vyšlo najevo, že dnu zhoršují hlavně puriny živočišného původu a zelenina s vyšším obsahem purinů není při dně tolik škodlivá. Tudíž ani čočka nebude zásadně zhoršovat průběh onemocnění, ať už je její barva jakákoliv. Když zařadíte čočku třikrát do týdne, tak bude vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Pravidelná léčba

Pokud se onemocnění dnou potvrdí, je nutné provést změnu stravování a životního stylu. Lékař musí pacientovi vysvětlit problematiku diety při dně a poradí, jaké potraviny jsou vhodné. Z léků se podávají produkty na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika, analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby nedošlo k tvorbě močových kamenů.

Ovšem nejdůležitější součástí léčby je postoj pacienta. Základem je pravidelný pohyb, rozumná váha, dodržování pitného režimu a zejména dieta.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem OTAZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Ma uzivani kotvicniku nejake negatyvni ucinky na funkci ledvin nebo na onemocneni dnou? Mam spatnou funkci ledvin a dnu. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc dna je výsledkem onemocnění ledvin. Co se týče tribulusu, tedy kotvičníku zemního, tak nemá žádné prokázané negativní účinky na ledviny.
Z výzkumu na zvířatech se zdá, že plody tribulusu ledviny spíše chrání před oxidačními poškozeními a to již v poměrně nízkých dávkách. Rovněž se zdá, že kotvičník také působí proti stresu a dá se o něm hovořit jako o adaptogenu.
Jiným výzkumem bylo prokázáno, že tribulus snižuje vysoký krevní tlak. Vzhledem k tomu, že snížení krevního tlaku bylo spojeno se zvýšením močového výkonu, zdá se, že pozorované přínosy byly prospěšné i pro ledviny.
Z výživného hlediska nemá tribulus žádné nebezpečné množství purinů a je proro při dně povolen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Onemocnění spojená se dnou

Zvýšená hladina kyseliny močové může být spojena i s jinými onemocněními. Lidé, kteří trpí dnou, mohou mít také zvýšenou hladinu cholesterolu, zvýšené triglyceridy, vysoký krevní tlak a špatnou toleranci glukózy. Tyto příznaky zvyšují i pravděpodobnost výskytu diabetu druhého typu, metabolický syndrom a onemocnění ledvin. Kromě těchto příznaků přibližně polovina všech jedinců nemocných dnou trpí nadváhou. Centrální obezita kromě jiného zvyšuje některé zánětlivé látky v krvi. Tyto okolnosti mohou následně zhoršit dnové záchvaty, stejně jako srdeční onemocnění, diabetes a metabolický syndrom.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.

Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyseliny močové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyseliny močové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyseliny močové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek je mocný nástroj pro přírodní léčbu na místo antibiotik. V případě onemocnění dnou bohužel tak moc prospěšný není, protože obsahuje vyšší množství purinů, které dnu zhoršují. Proto je lepší při zvýšené kyselině močové česnek konzumovat jen zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Poradna

V naší poradně s názvem PROTIONOVÉ NÁPOJE A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Novák.

Dobrý den
potřeboval bych doporučit nějaký druh proteinů nebo jiného výrobků, který by mi dal potřebné bílkoviny a který je vhodný i pro lidi s onemocnění dnou...
děkuji za odpověd Novák

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proteinové nápoje moc dobře dohromady se dnou nejdou. Prpteiny = kyselina močová = záchvat dny. Lidské tělo si plně vystačí s proteiny, které přijme v běžné stravě a prakticky nepotřebuje žádné další doplňování. Pokud však hodláte použít proteinový nápoj, tak volte ty, které jsou vyrobeny z mléčné syrovátky a striktně dodržujte maximální množství 20 gramů bílkovin na jednu porci. Při používání proteinových nápojů zvyšte příjem tekutin během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protionové nápoje a dna

Může redukce váhy pomoci při dně?

Redukce váhy může snížit hladinu kyseliny močové a počet akutních dnových záchvatů. Snížení redukce má pozitivní vliv na nosné klouby, a to na kyčle, kolena a kotníky. Hubnutí také pomůže snížit stres. Ovšem u onemocnění dnou musíte být při dietě velmi obezřetní. U dny nemůžete být dlouhodobě bez jídla, není také vhodná rychlá ztráta hmotnosti. Tyto faktory totiž mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a vyvolat bolestivé záchvaty. U pacientů nemocných dnou je při redukci váhy důležitá kombinace vyvážené stravy a pravidelná fyzická aktivita. Takže zapomeňte na drastické diety, kterými byste si pouze ublížili.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Prosím o pár receptů při onemocnění sítnice oči ve stádiu degenerace. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při onemocnění očí

Jak se projevuje onemocnění dnou

Projevy onemocnění přijdou náhle, bez varování, nejčastěji v noci. Onemocnění se projevuje silnou bolestí v kloubech. Pacient může pociťovat bolest v kotníku, ruce, zápěstí, kolenu, noze. Obvykle se bolest projeví u palce nohy. Mnozí pacienti popisují postižení jako teplý/horký pocit. Tekutina, která se objevuje, působí jako polštář a může se objevit zánět (burzitida). Záchvat může trvat déle než týden, ale postupně zmizí během následujícího týdne nebo dvou. Po zánětu je kloub oteklý a bolestivý. Kloub může mít červenou nebo purpurovou barvu, která vytváří dojem, že pacient má infekci. Postižený kloub může být hůře pohyblivý a pacient má omezený pohyb. Někteří pacienti mají zvýšenou teplotu. Po zánětu a opadnutí otoku se na kloubu začne olupovat kůže. Tento proces je spojen se svěděním. U některých pacientů se nevyskytnou žádné příznaky, v těchto případech se však může vyvinout chronické onemocnění.

Zdroj: Jak si poradit se dnou a puriny

Diskuze

V diskuzi OBSAH PURINŮ V ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Sekaninová.

Dobrý den, už pár dní pročitam vše, co se týče potravin, které jsou vhodné či nevhodné při onemocnění dnou. Přicházím ale na dost rozporů, v jednom příspěvku je to vhodná potravina, ve druhém nikoli, tak nevím, čemu mám věřit. Poradíte, kde se dopidim pravdy? Děkuji. Hana Sekaninová

Zdroj: diskuze Obsah purinů v česneku

Role kyseliny močové

Bolest a otoky jsou u tohoto onemocnění způsobeny krystaly kyseliny močové, které jsou uloženy v kloubu a vedou k zánětu. Tělo za normálních okolností tvoří kyselinu močovou, pokud však dojde k poškození buněk, kyselina močová se uvolňuje do krevního řečiště. Kyselina močová obvykle zůstává rozpuštěná v krvi a v konečné fázi prochází ledvinami. Ale v případě, že je v krvi příliš mnoho kyseliny močové (hyperurikémie), nebo v případě, že se jí ledviny nemohou zbavit dostatečně rychle, mohou se začít tvořit krystaly, které se shromažďují v kloubech, a dokonce i ledvinách, kůži a dalších měkkých tkáních. I když většina lidí s dnou má hyperurikémii, vyskytují se i případy, kdy 3 pacienti z 10 mají při skutečném záchvatu normální hladinu kyseliny močové v krvi. To ovšem neznamená, že se u pacientů s hyperurikémií onemocnění dnou nevyskytne. Méně než 1 z 5 lidí s vysokou hladinou kyseliny močové v krvi skončí právě s onemocněním dnou.

Některé potraviny mohou v těle produkovat příliš mnoho kyseliny močové, což může vyvolat dnu. Nápoje, jako je čaj, káva, kakao a zejména alkohol v jakékoli formě, vedou k další ztrátě vody z těla, což může způsobit záchvat dny. I některé léky mohou bránit schopnosti ledvin vyloučit kyselinu močovou, včetně kyseliny acetylsalicylové (ASA) a diuretik neboli „vodních pilulek“, běžně podávaných při vysokém krevním tlaku. Dalším faktorem mohou být náhlé změny stravy či fyzického stavu.

Zdroj: Jak si poradit se dnou a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem PIVO PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Je lepší výčepní,nebo ležák.Piju jen na žízeň a trávení,1 k obědu a 1 k večeři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte dnu a chcete dál konzumovat dvě piva denně, tak volte raději pivo bez alkoholu. Alkoholické pivo konzumované dlouhodobě v pravidelných dávkách může být právě příčinou vzniku dny. Nejlepší je při onemocnění dnou nepít žádné pivo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna příznaky onemocnění

Kuchařka při onemocnění slinivky

Pankreatická dieta patří k tvrdším dietám, není tedy divu, že je jednou z jejích charakteristik i úplný zákaz požívání alkoholických nápojů. Omezit bychom poté ve velkém měli tuky, dobře korigovat přísun bílkovin, a naopak podpořit množství vitamínů, které se do našeho těla dostávají. Vše ovšem záleží i na současném zdravotním stavu nás, pacientů. Například těsně po operaci bývá zvykem pouhý přísun nápojů, které mohou být doplněny umělou výživou.

Tato dieta není trvale stejná a je třeba ji upravovat podle střídání fází zlepšení s fázemi občasného zhoršení. Dokonce se objevují i klidová mezidobí, kdy je nemocný téměř bez potíží. Vleklá pankreatitida, jak se toto onemocnění označuje, nepatří mezi vzácná onemocnění. Méně často je postižena i ta část slinivky, která produkuje inzulín, a u nemocného se objeví příznaky cukrovky (diabetu), nebo se ve vývodných cestách slinivky začnou tvořit drobné kaménky, které brání odtoku pankreatické šťávy.

Zdroj: Dieta na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VÁCLAV.

Také se potýkám s touto potvorou dnou:přečetl jsem toho už spoustu a chtěl jsem poradit jestli má někdo zkušenost s aloe vera,na vyčištění organismu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U mnoha lidí se dnou se s úspěchem uplatnil Aloe Vera Gel.
Chcete-li zmírnit zánět, tak pijte kvalitní Aloe vera gel a dostatek tekutin.
PROČ? - Aloe je dobře známá pro své protizánětlivé vlastnosti, a zároveň poskytuke celou řadu živin, které tělo potřebuje k návratu do rovnováhy.
Více než Aloe Vera vám při dně uleví správná dieta, v rámci které omezte červené maso, tuk, pivo, víno, bílou mouku a cukr.
PROČ? - Tím se odstraní některé ze zdrojů, které provokují tuto nemoc.
Podobně jako aloe vera jsou účinné i vitamínové doplňky s vitamímy A a E.
PROČ? - Pomáhají zajistit základní stavební kameny, aby se tělo mohlo vrátit zpět do rovnováhy.

Jak dlouho bude trvat, než se Aloe Vera projeví v lécbě dny?

Doba zotavení je velmi závislá na aktuální stravě, hmotnosti a dalších neduhách, kterými trpíte. Dalším klíčovým faktorem bude kvalita produktu, který používáte.

Velmi obecné pravidlo říká, že se účinky dají očekávat po jednom měsíci za každý rok onemocnění dnou. Tedy trpíte-li dnou například pět let, tak po pěti měsících pravidelného pití aloe vera gelu byste měl pocítit účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Jaterní dieta a mononukleóza

Kromě diety při onemocnění mononukleózou je zapotřebí dodržovat tělesný klid, to je totiž jediný způsob, jak se infekční mononukleóza léčí. Jaterní dieta a tělesný klid se používají do normalizace jaterních testů. Ve stravě je nutno vyloučit živočišné tuky, takže těstoviny ano, tuňák ne (je velmi tučný). Libové maso ano, ale v tom smyslu, že pstruh ano, tučný kapr ne. Dušená šunka ano, uzená šunka nebo uzeniny obecně ne. Sýry a jiné mléčné výrobky odtučněné nebo omezeně nízkotučné. 30 % tuku v sušině u sýra je poměrně dost, takže ne. Ovoce a zelenina bez omezení. Nealkoholické pivo obsahuje i tak určité množství alkoholu, takže chceme-li být důslední, tak ne. Ovocné džusy a čaje dle chuti. Léky se užívají jen ty nezbytné, samozřejmě antikoncepce, ale jen po konzultaci s lékařem, a pokud máte nějakou jinou dlouhodobou léčbu, tak ano.

Zdroj: Jaterní dieta

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Tipy krok po kroku

Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).

Krok 1

Vyberte si potraviny s nižším obsahem solí a sodíku. Vaše strava by měla obsahovat méně než 2 300 mg sodíku každý den.

Krok 2

Jezte správné množství a správné typy bílkovin. Bílkoviny pomáhají chránit ledviny.

Krok 3

Vyberte si potraviny, které jsou zdravé pro vaše srdce. Omezením tuku chráníte také ledviny a cévní systém.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin

Alkalické nápoje

Alkalická voda je prostředkem pomocné terapie při onemocnění dnou již po mnoho let. Stupeň užitečnosti takové vody je vyjádřen množstvím rozpuštěných mineralizačních prvků. Trpíte-li dnou, je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody. Alkalická minerální voda má určité chemické složení a různé vlastnosti, ale jejím největším přínosem je schopnost neutralizovat a vylučovat přebytečnou kyselinu močovou z těla. Stupeň užitečnosti takové vody je vyjádřen množstvím rozpuštěných mineralizačních prvků. Bikarbonát-sulfátové minerální vody obsahují soli s křemíkem a hořčíkem, které tělo nejen zbaví přebytku kyseliny močové, ale také je nasytí stopovými prvky. Alkalická minerální voda má blahodárné účinky na trávicí trakt, léčí, čistí tělo od toxinů a nečistot. Působí rovněž profylakticky proti dně – napomáhá alkalizaci moči a udržuje jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže brání tvorbě krystalů.

Látky, které jsou obsaženy v minerální vodě, podporují vylučování přebytečné kyseliny močové a zároveň snižují kyselost vnitřního média, čímž se normalizuje jeho pH. Navíc alkalická voda stimuluje výměnu proteinových sloučenin, zlepšuje trávení a čistí tělo. Při dně se používá alkalická voda s nízkou slaností a je nejúčinnější, když se pije během období odpočinku (remise).

Účinek alkalické minerální vody:

  • eliminuje nerovnováhu kyselých bází, která vznikla v důsledku vysokého obsahu kyseliny močové v těle pacienta;
  • obohacuje organismus o potřebné minerální látky;
  • rozpouští a odstraňuje sloučeniny sodíku z těla;
  • zabraňuje akumulaci oxalátů, které tvoří kamenné krystaly.

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP