Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PURINY

  

KYSELINA MOČOVÁ

  

DIETA

  

LÉČBA

  
Téma

46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN

OBSAH

Voda

Voda

Zdroj: 46 esenciálních živin

Diskuze

V diskuzi 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Hodanová.

je možné,prosím ,získat tyto živiny v souhrnu v doplňku stravy
moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Nepodstatné živiny

Všechny ostatní živiny, které může lidské tělo v dostatečném množství syntetizovat, se nazývají nepodstatné živiny, například škrob, fruktóza, nasycené mastné kyseliny a  cholesterol.

Zdroj: 46 esenciálních živin

Poradna

V naší poradně s názvem 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jeden přípravek, který by obsahoval všech 45 esenciálnch živin, není. Ale pohodlně to složíte ze dvou produktů. V obchodě se sportovní výživou lze koupit výrobky s označením "Essential amino", to je kombinace všech esenciálních aminokyselin ve správných poměrech. A k tomu můžete koupit multivitamin, který obsahuje všechny uvedené minerály a vitamíny. Je dobré také vědět, že všechny esenciální živiny získáte přirozeným způsobem z vyvážené stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Aminokyseliny

Isoleucin

Histidin

Leucine

Lysine

Methionin

Fenylalanin

Tryptofan

Threonine

Valine

Mastné kyseliny

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Kyselina linolová

Zdroj: 46 esenciálních živin

Diskuze

V diskuzi 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Rada bych se zeptala maminka ma velkou neuropatii,poradte co ji mam davat ,aby ji bylo lepe..moc dekuji p.Vesela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Minerály

Vápník

Chlór

Chromium

Měď

Jód

Železo

Hořčík

Mangan

Molybden

Fosfor

Draslík

Selen

Sodík

Zinek

Minerály ve výzkumu

Hliník

Bór

Olovo

Nikl

Křemík

Síra

Vanad

Zdroj: 46 esenciálních živin

Vitamíny

Vitamin A (retinol)

Vitamin B1 (thiamin)

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

Vitamin B6 (pyridoxin)

Vitamin B7 (biotin)

Vitamin B9 (kyselina listová, folát)

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin E (tokoferol)

Vitamin K (naftochinony)

Cholin (vitamin Bp)

Zdroj: 46 esenciálních živin

Diskuze

V diskuzi KONOPNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jsem Jennifer Onno.

Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis). Olej lisovaný za studena je tmavě až světle zelený, s příjemnou oříškovou chutí a vůní. Čím tmavší barvu olej má, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní látky - vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. V menší míře však také nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků.

Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa).
cs.wikipedia.org/wik…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Konopný olej

Sacharidy

Často uváděné jako základní živina, ale ve skutečnosti NEJSOU podstatné. Tělo si dokáže syntetizovat všechny potřebné sacharidy, včetně glukózy z bílkovin a tuků. Základní živiny spolu s uhlohydráty jsou však často pojmenovány základní nebo klíčové živiny. Několik výzkumných skupin v současné době doporučuje získat 55-65% kalorií z uhlohydrátů. To znamená, že i když sacharidy nejsou nezbytné, mohou být zdravou výživou.

Zdroj: 46 esenciálních živin

Diskuze

V diskuzi KERBET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Re:.

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kerbet

Vliv esenciálních mastných kyselin

Jsou nezbytné pro tvorbu ochranného hydrolipidového kožního pláště. Pokud organismus trpí jejich nedostatkem, například kvůli špatné dietě, má kůže sklon k dehydrataci, zánětům a tvorbě černých a bílých teček. Zdrojem esenciálních mastných kyselin jsou rybí tuky či lněný olej. Většinu těchto látek je možno získat ze zdravé a vyvážené stravy, popřípadě jejich vhodnou suplementací. Některé z těchto látek bývají i součástí krémů a sér. Minerály můžeme pleti dodávat i pravidelným omýváním minerální vodou. Velmi dobrým zdrojem živin pro pleť jsou sladkovodní řasy spirulina či chlorella nebo speciální formule pro zdravou pleť, nehty a vlasy.

Zdroj: Domácí vitamínové sérum na pokožku

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ FLEKY V OBLIČEJI A NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jk krasojizda.

Dobrý den,

v poslední době jsme obdrželi několik dotazů, jak se zbavit hnědých fleků nejen v obličeji, ale i na zádech. Bohužel čtenáři neuvedli správně svoji mailovou adresu, tudíž jim nemohla být odpověď doručena.

Při aplikaci přírodních prostředků je potřeba mít na paměti, že mohou vyvolávat alergické reakce. Platí to nejen o česneku - viz zkušenost paní níže, která namísto doporučené lokální aplikace zkusila rovnou masku na celý obličej - ale týká se to všech bylin, esenciálních olejů a extraktů z rostlin. Proto než se pustíte do výroby vlastních domácích preparátů, důkladně čtěte návod či případná doporučení.

Na bázi přírodních látek je vyvinuta koupel Balneol. Obklady z této koupele připravené přesně podle návodu je potřeba aplikovat na pokožku zad zhruba 2 týdny. Zkušenosti čtenářů jsou pozitivní a ke zlepšení stavu dochází již po týdnu pravidelné aplikace. Nemáme však žádnou informaci, jestli tuto koupel aplikovali i na obličej, kde je pokožka citlivější.

Pro hojení zánětů na pokožce pomůže zinek a pupalka (olej z pupalky dvouleté).

Hezký den, zdravi-lecba.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé fleky v obličeji a na zádech

Přírodní sloučeniny obsažené v modro-zelené řase

Řasy obsahují neuvěřitelně vysokou koncentraci živin. Obsahují 64 vitamínů, minerálů a enzymů, z nichž jsou všechny snadno absorbovány v lidském těle. Také obsahují více biologicky aktivního chlorofylu, než jakýkoli jiný známý zdroj potravy. Aktivní složky v modro-zelené řase mají také vyšší úroveň beta-karotenu než například brokolice. Modrozelená řasa je až ze 70 % tvořena rostlinným proteinem. Modro-zelená řasa je bohatá na vápník, železo, vitamíny B12, B1, B6, C a E. Stejně tak obsahuje spektrum 8 esenciálních aminokyselin a 10 neesenciálních aminokyselin. Tato řasa také obsahuje důležité minerály, selen, zinek, mangan a měď.

Zdroj: Modro zelená řasa

Poradna

V naší poradně s názvem TUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Maršíková.

zajímá mě, zda je dobré vyhrabávat spadené listy tuje od kořenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Spadané jehličí kolem rostlin funguje jako mulč a zároveň se vytváří kompost pro vznik živin. Takže je vhodné nechat jehličí kam spadne. Z estetického hlediska se to ale někdy nehodí a proto se použije obarvený mulč.

Zdroj: diskuze Tuje

Emu olej na vlasy

Ošetřování kůže Emu olejem vede ke 20% zvýšení růstu vlasů ve srovnání s kůží ošetřovanou kukuřičným olejem. Vlasy po použití Emu oleje jsou mnohem robustnější a tloušťka kůže se značně zvýšila, což dokazuje, že olej stimuluje růst pokožky i růst vlasů. Emu olej také zvyšuje růstovou aktivitu vlasových folikulů. Emu olej má dobré výsledky díky množství esenciálních mastných kyselin. Jedna z těchto esenciálních mastných kyselin, kyselina olejová, může být tajemstvím schopnosti tohoto oleje proniknout hluboko do pokožky. Právě vysoká přítomnost kyseliny olejové může být jedním z důvodů, proč je Emu olej schopen proniknout hluboko do kůže a zároveň je schopen vnést účinné látky do kůže, kde mohou účinkovat.

Cena Emu oleje.

Zdroj: Emu olej

Diskuze

V diskuzi PŮDNÍ FILTRACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Carlos.

Článek jsem si se zájmem přečetl a docela se mi líbí. Jen co se týká půdní fitrace mám opačné zkušenosti a názor (konkrétně ve spojení s ponorným elektromotorkem). Osobně jí s oblibou používám právě v nejvíce zarostlém akváriu. Spíše než o odvádění živin, bych mluvil spíše o vyšší cirkulaci tepla a živin. Určitě je ovšem rozdíl mezi nároky některých rostlin a nechci nic paušalizovat. Stolitrovku mám spoustu let ve stavu, že jsem nemusel klidně půl roku řešit odkalování a čištění řas (neonky a ancitrus neudělaly takový binec). Jednou se mi při předělávání dna stalo že jsem v kalu narazil na klubko živých nitěnek i když jsem s nimi krmil naposledy rok zpět.... Jediné významné riziko u půdního fitru oproti jiným, vidím při třeba jednodenním výpadku proudu. Bakterie na dně které mají odbourávat odpad, bez množství kyslíku na kterém je jejich kolonie závislá umírají a rovnováha je nadlouho ztracená.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Půdní filtrace

Semiesenciální aminokyseliny

Arginin a histidin jsou semiesenciální aminokyseliny – jejich syntéza není dostatečná pro podporu růstu. Jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata. Některé esenciální aminokyseliny mohou v těle vznikat, ale jen z jiných esenciálních aminokyselin, například metionin může být syntetizován z homocysteinu, ale na druhou stranu homocystein sám vzniká jen z metioninu.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem DRACÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dracénu a tmavší byt, kvůli lodžií. Nebude jí vadit málo světla?? Děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Čím méně světla, tím užší listy a vyčouhlý kmínek. Rostlina bude žít i ve stínu, ale nebude tak pěkná, jako kdyby byla na plném slunci. Méně slunce znamená i méně hnojit, protože rostlina ve stínu nepotřebuje tolik živin.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat

Variace ph balanceru

Základní tonikum je možné ještě dále obohatit přidáním buď herbálních nálevů nebo chcete-li odvarů namísto čisté destilované vody, anebo esenciálního oleje, který se přidává pro jeho vůni či terapeutický účinek. V našich podmínkách je k dispozici mnoho čistých esenciálních olejů či směsí, stačí si vybrat ze široké škály.

Předkládáme vám nejznámější oleje nebo nálevy (odvary) podle jejich spektra použití:

Zdroj: Domácí pH Balancer

Obsah vitamínů v Pangaminu

Pangamin je bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť je po něm je pojmenován i jeden z vitamínů této skupiny – vitamín B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahuje celou řadu minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík či sodík) a stopových prvků (železo, mangan, měď, zinek či jód). Minerály jsou pro nás i významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Pangamin a jeho nežádoucí účinky

Co je v pangaminu

Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Kvasnice jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Esenciální aminokyseliny pro vegany

Při přísně veganské dietě hrozí nedostatek aminokyselin, je tedy potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny do zásoby, příjem musí být pokud možno stálý.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E

Chcete-li mít krásné vlasy a kůži, ujistěte se, že máte dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E každý den. Omega-3 mastné kyseliny jsou zklidňující a bojují proti stárnutí pleti. Vitamín E je antioxidant napomáhající hojení kůže. Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E jsou nezbytné pro udržení zdravých buněk. Právě losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vegetariáni mohou získat tuto kyselinu z lněného semínka nebo z oleje pupalky dvouleté. Vitamín E je obsažen i v takových potravinách, jako jsou ořechy, arašídové máslo, pšeničné klíčky a avokádo.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Olej ze smilu italského

Účinky: Regenerační účinky olejů obsažených v květech smilu se využívají v kosmetice, přičemž pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek. Jejich destilací se získává jeden z nejdražších esenciálních olejů.

Recept: Čistý esenciální olej ze smilu italského (Helichrysum italicum) je velmi vzácný a cenný - destilací květů se ho získá pouze 0,05 %. Vzhledem k různorodým a uznávaným účinkům je velmi účinné mít ho s sebou na cestách - působí protizánětlivě, má uvolňující, antialergické, antimykotické, antiekzematické a antioxidační účinky, působí jako expektorans a chrání pokožku i cévy. Doma olej nelze připravit, můžete si jej ale koupit ve specializovaných prodejnách, například zde: https://www.biokosmetika-ruze.cz/katalog/esencialni-olej-smil-italsky/

Zdroj: Smil italský


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


Nemoc dna

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP